Od danas, pa do nedjelje 25. septembra, na Malom gradskom trgu održavaju se “Dani meda”.

Riječ je o privredno-turističkoj manifestaciji na kojoj pčelari imaju priliku da predstave, ali i prodaju plodove svog rada.

Med, polen, propolis, matična mliječ, perga, te mnogi drugi pčelinji proizvodi su nešto što će Prijedorčani moći da probaju i kupe na “Danima meda”.

Sami pčelari kažu, ovakve manifestacije im itekako znače.

– Konačno je priroda dala da i pčelari uzmu nešto zajedno sa svojim pčelicama. Čekali smo da izađemo na sajmove, jer nam puno znači što možemo da pokažemo ko šta ima, koliko ima, kakvog kvaliteta, da se predstavimo odakle smo došli – priča Nikola Arnautović, pčelar iz Mišinog Hana.

Ovo je bila izuzetna godina kad je riječ o prinosima meda, napominju pčelaru. Dodaju da su ovakve prodajne izložbe od velike koristi naročito onima koji prave prve korake u svijetu pčelarstva kako bi se upoznali s kupcima. Što se tiče meda ispod Kozare je izuzetnog kvaliteta.

–Radili smo hemijske analize. Sadržaj meda sa ovog prostora u sebi nema bilo kakve patvorine, nema ostataka hemijskih materija, nema pesticida, nema teških metala. Med sa ovog područja, ali i šire, je izuzetnog kvaliteta – rekao je Dragomir Vujković, predsjednik Udruženje pčelara “Omarska”.

“Dane meda” organizuju udruženja pčelara “Prva pčela” i “Omarska”, a pokrovitelj manifestacije je Grad Prijedor.

kozarski.com