Osnovni sud u Prijedoru izrekao je uslovnu osudu licu iz ovog grada čiji su inicijli S.I. za počinjeno krivično djelo krađa električne energije ili prirodnog gasa, koje je optuženi i priznao.

NJome je utvrđena kazna od šest mjeseci zatvora koja se neće izvršiti ako optuženi u roku godinu i po od pravosnažnosti presude ne učini novo krivično djelo.

Prema presudi, S.I. je kriv što je od neutvrđenog dana do 20. juna 2019. godine u Trnopolju kod Prijedora u porodičnoj kući neovlašteno priključio struju koja je prethodno bila isključena sa elektroenergetske mreže, te potrošio 1.726,83 KM električne energije mimo mjernog uređaja na štetu “Elektrokrajine” Banjaluka, pribavivši protivpravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Okrivljeni S.I. dužan je platiti novčanu kaznu od 300 KM i 150 KM troškova sudskog paušala u roku od 30 dana od dana pravosnažnosti presude.

Ukoliko se novčana kazna ne plati u roku, sud će narediti njeno prinudno izvršenje, a ukoliko ni putem prinudnog izvršenja ne bude naplaćena u roku godinu dana, sud će je zamijeniti kaznom zatvora tako što će za svakih započetih 50 KM novčane kazne računati jedan dan zatvora.

SRNA
Foto – ilustracija