eltatv-kliziste-crna dolinaU dvorištu Radeta Kamenka iz Crne Doline kod Prijedora pokrenulo se klizište, koje prijeti urušavanju njegove kuće. Na licu mjesta bila je i gradska komisija, koja je procijenila da objekat nije uslovan i bezbjedan za stanovanje.

Rade Kamenko tvrdi da se klizište na njegovom imanju pokrenulo u septembru prošle godine. Situacija je iz dana u dan sve gora. Unutrašnji vanjski zidovi na kući su popucali. Rade strahuje da bi se, usljed većih padavina, objekat mogao urušuti.

– 15. septembra se to pokrenulo. Drugi udar je bio u oktobru i 28. februara treći udar. Kuća se nakrivila, pomjerila se 15 cm prema dole i na jednu stranu osam cm. Zidovi su popucali. Vrata sam morao skraćivati, jer ih nisam mogao otvoriti, rekao je Rade Kamenko.

Kretanje tla uništilo je i stabla voća u Radetovom dvorištu.

Rade kaže da je kuću sagradio prije 30 godina i da ovako nešto ne pamti.

– Ja sam imao oko 150 komada voća. Pola toga je uništeno, dodao je Rade Kamenko.

– Negdje 1985. godine sam objekat počeo praviti. Nikada ništa slično ovdje nije bilo, istakao je

Radetovo imanje obišla je i gradska urbanističko – građevinska inspekcija. Utvrdili su da je do kretanja zemlje došlo usljed prošlogodišnjih poplava i da kuća porodice Kamenko nije bezbjedna za stanovanje. Osim procjene, gradske vlasti ne mogu vise nista uciniti kako bi pomogli ovoj porodici, jer novca u gradskoj kasi nema.

– Objekat se više ne može smatrati stabilnim i moraće se na kraju porušiti, rekla je Snježana Hajnal, glavni inspektor.

Olakšavajuća okolnost za Radeta Kamenka jeste to što ima stan u gradu u kojem živi njegova porodica. Tvrdi da mu je plan bio da se preseli u kuću u Crnoj Dolini, ali to, po svemu sudeći, neće biti moguće. Pored ovoga, u gradu na Sani pokrenulo se još nekoliko klizišta, u Ljubiji, Bistrici i Rizvanovićima.

U gradskom budžetu nema planiranih serdstava za sanaciju šteta nastalih usljed ove prirodne katastrofe, tako da su prijedorčani koji su suočeni sa njom prepušteni sami sebi.

ELTA TV