nova ivancica-pogonNedostatak obučenih radnika zadaje probleme fabrikama koje se bave proizvodnjom, a primer je fabrika obuće “Nova Ivančica” iz Kozarca kod Prijedora.

Direktor Zoran Banjac kaže da su proteklih šest godina prekvalifikovali 195 radnika različitih profila. Među njima je bilo najviše frizera, čak 140, jer “obućara nema ni za leka”.

-Ogromni su troškovi prekvalifikacije, jer po radniku košta oko 6.000 KM, a na taj iznos dodajemo još 1.000 KM za utrošeni i bačeni repromaterijal – objašnjava Banjac.

U fabrici radi 190 radnika, a početkom marta kompanija “Paul Green”, koja je kupac kompletne proizvodnje, imala je problema na tržištu i smanjenu potražnju, pa je otpušteno 20 radnika, koji su uglavnom bili zaposleni na određeno vreme. Banjac kaže da će radnici biti vraćeni na posao jer se tržište stabilizovalo, pa će broj zaposlenih opet biti oko 210 ljudi.
-Radimo od 1.200 do 1.500 pari obuće dnevno, imamo ogromne potrebe za kadrovima, ali je činjenica da se uglavnom sve svodi na deklarativnu podršku. Sluha za naše potrebe su imale dve privatne srednje škole iz Banjaluke, koje su najavile prekvalifikacije i dokvalifikacije za obućarsku industriju. Dostavili smo potrebne udžbenike i obećali praksu onima koji budu na prekvalifikaciji – kaže Banjac.

Među zaposlenima je samo pet kvalifikovanih obućara, koji su zanat naučili u Travniku. U zavodu za zapošljavanje kažu da obućara nema na spisku nezaposlenih.

Potražnja za radnicima
Osim obućara, prijedorskim firmama nedostaju defektolozi, logopedi, geolozi, mašinski i elektroinžinjeri, nastavnici njemačkog, te optičari, obrađivači stakla, vunovlačari, livci i druge zanatlije.

EuroBlic