Oko 2.000 građana Prijedora učestvovalo je danas u obilježavanju 30 godina odbrane grada Prijedora, što je do sada najmasovnije i najorganizovanije obilježavanje ovog datuma.

Obilježavanje 30.maja Dana odbrane grada počelo je polaganjem vijenaca u zgradi Policijske uprave Prijedor, potom je uslijedio defile ulicama grada do spomenika ” Za krst časni” gdje su brojne delegacije položile vijence ,a onda je uslijedio parastos te prigodan program.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor istakao je da se, uz Organizaciju porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, ove godine i Gradska uprava uključila u organizaciju ovog veoma bitnog istorijskog događaja.

“Poštujući sve žrtve jednako, želimo istaći i naglasiti da to znaju svi, posebno mlade generacije, da je naš grad tada napadnut, da Srbi nisu nikoga napali, već su branili svoje kuće, svoja ognjišta, svoje porodice. Nažalost, to su neki životom platili”, naveo je Javor.

Predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora Zdravka Karlica podsjetila je na to da je na današnji dan krenuo napad muslimansko-hrvatskih paravojnih formacija sa šest strana na Prijedor.

“Moram reći da su hrabri ljudi izviđačko-diverzantske čete najviše podnijeli ovdje pri odbrani grada. Moj muž /Zoran Karlica/ tad je ranjen, a preminuo je nakon šest dana. Nažalost, istina o događajima u Prijedoru nikad nije dokazana onako kako je bilo”, ukazala je Karlica.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora Ranko Kolar naveo je da je Prijedor danas multietnički grad i da su dobrodošli svi koji žele živjeti u miru.

“Ne želimo da drugima držimo lekcije iz prošlosti, ali slobodarski duh našeg naroda čuvajmo i ljubomorno branimo zbog budućnosti naše djece. Danas smo pokazali ko smo i zbog čega smo danas ovdje”, rekao je Kolar.

U napadu na Prijedor poginulo je 15 srpskih vojnika i policajaca, a 26 ranjeno.

prijedorgrad.org