Prva isplata dividende u iznosu od 15 miliona marka akcionarima Rudnika željezne rude „Ljubija“ počela je ovog mjeseca. Iz RŽR „Ljubija“ očekuju tokom godine još jednu isplatu dividende akcionarima u sličnom iznosu.

Rudniku Željezne rude „Ljubija“ je kao suvlasniku prijedorskog „ArcelorMittala“ isplaćena dobit u iznosu od 15 miliona maraka. Najveći iznos, odnosno 10 miliona maraka dobio je Akcijski fond Srpske, jer kao većinski vlasnik ima 65 odsto akcija RŽR „Ljubija“. Potom slijedi isplata fondovima i akcionarima kojih ima više od 1.200. To su pretežno bivši i sadašnji radnici prijedorskog rudnika koji čine oko 90 odsto malih akcionara. Predsjednik Skupštine akcionara RŽR „Ljubija“, Dubravka Grubiša kaže da se za svaku vlasničku akciju isplaćuje se 0,295 feninga.

Rukovodilac Službe pravnih poslova u RŽR „Ljubija“, Ognjen Hrnjak podsjeća da je veoma bitno ispoštovati rok isplate koji ističe 1. maja 2025. godine.

„Oni akcionari koji do tada ne predaju dokumentaciju koja je navedena u obavještenju koje smo mi objavili na više medija, izgubiće pravo na dividendu, ne samo ovu, već na sve buduće dividende, tako da je vrlo bitno da dođu u naše Društvo da dostave dokumenatciju koja je navedena u obavještenju“, rekao je Hrnjak.

On navodi da bi tokom ove godine trebalo da bude isplaćena još jedna dividenda.

„Želim da se zahvalim Vladi RS koja je sa rukovodstvom Društva i menadžerskim timom uspjela da dođe prvi put do isplate dividende u ovom iznosu od kada je RŽR „Ljubija“ akcionarsko društvo, odnosno od 2002. godine. Očekujemo i u narednom periodu da će doći do isplate dividende u sličnom iznosu, ali o tome ćemo blagovremeno obavijestiti javnost“, rekao je Hrnjak.

kozarski.com