Komisija za nagrade i priznanja grada Prijedora predložila je da ove godine, povodom Dana grada, Povelja počasnog građanina bude dodijeljena srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku za znatan doprinos razvoju grada i značajnim projektima realizovanim u Prijedoru.

U obrazloženju Komisije se navodi da je Dodik jedan od inicijatora izgradnje nove zgrade bolnice u Prijedoru i da je dao veliku podršku izgradnji auto-puta Prijedor-Banjaluka koji je već u fazi realizacije.

Komisija podsjeća da je Dodik više puta isticao da je Prijedor strateški važan za Republiku Srpsku i da zauzima centralno mjesto u razvojnim planovima Srpske.

“Obećanje je dao i očekujemo realizaciju projekta kompletne odbrane od poplava koji je višedecenijski problem u gradu Prijedoru”, navodi se u obrazloženju.

Prema ocjeni Komisije, Dodik je jedan od najvećih branitelja i čuvara Dejtonskog mirovnog sporazuma i borbe za sveobuhvatan prosperitet kako srpskog naroda tako i svih građana Republici Srpskoj.

“Dodik je jedan od najuspješnih političara na ovim prostorima, počasni je građanin više gradova u Republici Srpskoj i dobitnik značajnih odlikovanja i priznanja kako u Srpskoj tako i od međunarodnih predstavnika, država i instutucija”, navode iz Komisije za nagrade i priznanja grada Prijedora.

Komisija je predložila da se Plaketa grada dodijeli preduzeću “Vodovod”, koje je postiglo izuzetne rezultate u poslovanju.

U obrazloženju se navodi da je “Vodovod” tokom 60 godina postojanja prešao dug put od početka izgradnje organizovanog sistema vodosnabdijevanja stanovništva do preduzeća kakvo je danas i da je, naročito u posljednjih dvadesetak godina, napredovao u svim oblastima poslovanja i izrastao u moderno, efikasno, samoodrživo preduzeće.

Komisija je predložila da se Nagrada grada dodijeli Gimnaziji “Sveti Sava”.

Prema mišljenju Komisije, gimnazija je, osim obrazovne funkcije, oduvijek bila izvor kulturne svijesti, nosila obilježje kulturno-sportskog centra, bila rasadnik raskošnih talenata u oblastima nauke i umjetnosti, iznjedrila stručnjake iz brojnih oblasti koji su bili okosnica privrednog, političkog, naučnog, kulturnog i sportskog razvoja Prijedora i okoline.

Prijedloge Komisije razmatraće odbornici Skupštine grada Prijedora na sjednici zakazanoj za 28. april.

Dan grada Prijedora obilježava se 16. maja.

SRNA
Foto – srpskainfo.com