Amira Ferhatović iz Donje Ljubije kod Prijedora odbija da svojih petoro djece uzrasta četiri, šest, sedam, devet i 11 godina vrati u banjalučki Dom za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“, dok iz Centra za socijalni rad Prijedor tvrde da su djeca izuzeta iz porodice zbog neodgovarajuće brige roditelja, čime je narušeno zdravlje djece.

Ferhatovićeva, koja je inače majka 10 djece, za Srpskainfo priča da su joj djeca oduzeta prije dvije godine, kada je bila u osmom mjesecu trudnoće i trebalo da rodi najmlađeg sina.

– Radnici CSR su mi iz kuće mi odveli dvije ćerke i sina. Najmlađu kćerku, koja je tada imala dvije godine, su mi oteli iz naručja. Onda su otišli u Centar „Sunce“ i sa nastave odveli dvije starije kćerke. Rekli su mi da će mi djecu vratiti kada prođe 40 dana od mog poroda, ali kada sam ja otišla u bolnicu muž mi je javio da su odveli i sina koji je tada imao 13 godina – kaže Amira.

Ona navodi da joj je najstarija kćerka (22) udata, a najstariji sin (21) zaposlen u inostranstvu.

– Kada sam rodila najmlađe dijete, u kući me je dočekao samo jedan sin, koji je tada iamo 15 godina. Kuća mi je bila pusta. Poslije četiri mjeseca najstariji sin, kojeg su odveli u Dom, mi je pisao poruke da ne želi da bude u Domu. Pobjegao je iz Doma, a ja sam taksijem otišla po njega – tvrdi ona.

Dodaje da je ostalih petoro djece, koja su ostala u Domu, mogla da posjećuje samo posljednju subotu u mjesecu.

– Predložila sam CSR da djecu tokom raspusta pošalju kod mene. Dopustili su da to bude šest dana, ali kada je došao ponedjeljak, koji je određen kao dan za vraćanje, ja nisam htjela pustiti djecu da ponovo odu – priča ona za Srpskainfo.

Navodi da je u ponedjeljak po djecu došlo sedam policijskih službenika, sedam radnika Doma i četiri radnika CSR.

– Sve smo zaključali, pobjegli na sprat i zatvorili se u jednu sobu. Gledali su koji je prozor otvoren da uđu, ali ja sam sve zatvorila. Djeca su toliko jaukala i vrištala, a radnici koji su došli po njih su otišli nakon sat i po – kaže ona.

Tvrdi da su i drugi dan došla tri policijska službenika, ali nisu je ubijedili da vrati djecu u Dom.

Takođe, djeca sa kojom smo razgovarali kažu da žele da ostanu u porodičnom domu i uz majku Amiru.

Ona kaže da imaju uslove da izdržavaju djecu, jer njen nevjenčani suprug Milan radi na lokalnoj pilani, te da za dnevnicu radi i stariji sin.

– Ne dam djecu i mogu ih odvesti samo ako me ubiju na pragu – poručuje Amira.

Iz prijedorskog Centar za socijalni rad kažu da ovu porodicu prate od 2015. i da su primali prijave zanemarivanja i zlostavljanaj djece. Odredili su mjeru pojačanog nadzora

– Zapuštenost higijenskih uslova u kući je dovela do teškog narušavanja zdravlja djece, što je potvrđeno i u medicinskim ustanovama kao što su pothranjenost, vašljivost, šuga, opšta zanemarenost djece, nisu redovno vakcinisana – kažu za Srpskainfo iz CSR.

Dodaju da su djeca često ostavljana sama u kući, te da zbog zaštite djece CSR donosi odluku o njihovom izuzimanju iz porodice, ali i vraćanju porodici kada se za to steknu uslovi.

– Dolazak djece je bio prilika da se utvrde ponovo kapaciteti roditelja, te provjeri njihova mogućnost u ovom trenutku da adekvatno vode brigu o deci. Ipak, nakon tri dana, od ukupno predviđenih šest dana, boravka djece u domaćinstvu roditelja, posjetom je utvrđeno, da ranije zatečeni prihvatljivi uslovi za boravak dece, na osnovu čega je i odobren dolazak djece, su značajno pogoršani te su registrovni nezanemarivi rizici po zdravlje i adekvatno funkcionisanje – poručuju iz CSR i dodaju da će i dalje postupati po ranijim rješenjima.

– U pogledu mogućnosti vraćanja djece u porodično domaćinstvo, bilo bi nužno da roditelji prije svega ispune osnovne zahtjeve u pogledu jačanja i unapređenja svojih roditeljskih kompetencija generalno, te u pogledu obezbjeđenja uslova za život djece koji bi bili prihvatljivi i ne bi bili ugrožavajući za djecu. Ovi uslovi podrazumijevaju, sve prethodno navedeno, kao i saradnju sa nadležnim institucijama, u prvom redu sa Centrom za socijalni rad, uvažavanje stručnih savjeta i poštovanje dogovora, te konkretan praktičan rad i obezbjeđenje uslova. U budućem periodu, kao uslov za boravak ili eventualni povratak djece u domaćinstvo roditelja, na snazi ostaju isti kriterijumi – zaključuju iz CSR.

RAZLOZI ZA ODUZIMANJE DJECE

Iz CSR Prijedor poručuju da se tokom odlučivanja, uz sve ostale dokaze, uvažava i mišljenje djece, ali da nisu razgovarali sa njima o želji ostanka u porodičnom domu, jer majka ne dozvoljava ulazak radnika u kuću.

Tvrde da je svih petoro djece tokom boravka u Domu za više od dvije godine značajno napredovalo.

– Djeca koja su ranije pohađala specijalnu školu, sada pohađaju redovnu nastavu i uspjevaju da postižu zadovoljavajući uspjeh. Zdravsteno su uredna, sa usvojenim radnim i higijenskim navikama te socijalno integrisana djeca – kažu iz CSR.

Ističu da siromaštvo i teške materijalne prilike nisu razlog izuzimanja dece od roditelja, ali da jesu nespremnost na trud, posvećenu brigu, poštovanje i saradnju sa nadležnim institucijama, na ekonomično raspolaganje dobijenim materijalnim resursima, na minimum pomaka u pogledu svojih životnih i radnih navika u pravcu unapređenja svojih roditeljskih kompetencija, izostanak nužnih radnji u pogledu primarne zdravstvene zaštite dece, ostavljanje djece bez nadzora.

srpskainfo.com