Odbornici u Skupštini grada Prijedora usvojili su prijedlog odluke da se grad Prijedor zaduži za 20 miliona KM od čega je 13.155.000 KM za refinansiranje postojećih kredita, a 6.845.000 KM za realizaciju kapitalnih projekata.

Iz 20 milona maraka kredita biće isplaćeno dosadašnjih 10 kredita kod banaka, a ostatak novca trebalo bi da bude utrošen za 21 kapitalni projekat.

To su izgradnja hladnjače u Omarskoj, nastrešnice na Gradskoj tržnici, dogradnja zgrade poslovnog centra Prijedor, sanacija fasadnih staklenih stijena na OŠ „Desanka Maksimović“, izgradnja stadiona u Gomjenici, te izgradnja i uvođenje parking servisa.

U zaseoku Kukići u selu Donji Garevci i u Donjem Čarakovu trebalo bi da bude izgrađen vodovod.

Novac iz kredita biće utrošen i za revitalizacija zelenih površina i uređenje parkova, rekonstrukciju domova i objekata u vlasništvu grada.

Kredit je potreban i za asfaltiranje puteva, rekonstrukciju ulica Mitropolita Petra Zimonjića i majora Milana Tepića, te asfaltiranje puta u naselju Janjića Pumpa. Planirana je izgradnja infarstrukture u industrijskim zonama „Celpak“ i u Aerodromskom naselju.

Biće postavljeni reflektori na Gradskom stadionu i uređen eksterijer oko Boračkih zgrada na Pećanima.

Grejs period za otpalatu kredita je jedna godina, a kamatna stopa do četiri odsto. Kredit bi trebalo da bude isplaćivan 10 godina, odnosno do 1932. godine.

Gradonačelnik Dalibor Pavlović zadužen je da organizuje proceduru izbora najpovoljnije banke.

Za sva kreditna zaduženja, računajući i ovo poslednje, grad Prijedor će od 2022. godišnje plaćati 1.431.280 KM i to je 4,4 odsto od prihoda ostvarenih u 2020. godini.

Odbornik Saša Bursać (SNSD) rekao je da se ne slaže se ovom odlukom o kreditnom zaduženju, ali da je ona izabrano kao manje od dva zla.

– Izgradnja hladnjače u Omarskoj, nadam se da će sa ovim kreditom biti dovoljno. Došlo je i sa republičkog nivoa 100.000 KM, nadam se da će ovih 166.000 KM staviti tačku na ovu priču. Izgradnja nastrešnice na Tržnici 15.000 KM, treba im pomoći, direktor je skroman. Za dogradnju zgrade Poslovnog centra Prijedor, trebali smo dobiti dodatna obavještenja, u šta ćemo uložiti 124.00 KM. Staklene stijenke na školi je već nekoliko puta bilo i amandman i drago mi je da se na to stavi već jednom tačka. Izgradnja stadiona na Gomjenici je još jedan promašaj i nadam se da će se sa ovih 96.000 staviti tačka, političkim uticajima je odvučen stadion tamo- rekao je Bursać.

On je istakao da ga zanima zašto postavljanje reflektora na Gradskom stadionu košta 800.000 KM, kao i uređnje oko Boračkih zgarda 420.000 KM. Smatra da su ove dvije stavke previsoke i najavio je da će pratiti utrošak sve i jedne marke u ova dva slučaja.

Šefica Kluba odbornika SDS Biljana Knežević je predložila da se ušteda od 3.456.000 KM u plaćanju kredita u prvoj godini zbog grejs perioda uloži u privredu.

– Govorili smo o ribnjaku „Saničani“ koji je u stečaju i 13. jula je završno ročište i znaće se kakva je njegova sudbina. Nekada je zapošljavao 120 radnika, a sada je ekološka katastrofa. Može ova ušteda da se iskoriti za kupovinu ribnjaka i pokrene proizvidnja ribe, sportski rubolov i kao turistička atrakcija- rekla je ona.

Kneževićeva je rekla da se može ušteda iskoristiti za pravljenje fabrike vode na Tomašičkim jezerima.

Predsjednik Skupštine grada Prijedor Mirsad Duratović predložio je da se novac od uštede čuva jer strahuje da bi Gradska uprva mogla da izgubi sudske sporove koji su pokrenuti u periodu prethodne vlasti i koje će morati da plati.

Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović rekao je da je kredit pokušaj da se stvori mogućnost da Grad Prijedor bude na nuli i nikome ne duguje.

– Kreditno zaduženje kada nam istekne grejs period biće 4,4 odsto, a grad može da se zaduži 18 odsto. Imaćemo prostora da možemo intervenisati ako nam bude potrebno. Nadam se da ćemo isplivati na površinu, jer smo duboko ispod površine. Dogovorio sam da Vlada RS bude garant ovog zaduženje, kada banke vide da je Vlada RS garant onda mogu da smanje kamatu- rekao je Pavlović.

Naveo je da bi Gradska uprava sama finansirala sve projekte da nije zatekla deficit u budžetu.

On je dodao da će u slučaju da se pojave donatori za neke od planiranih projekata, novac iz kredita biti preusmjeren u druge projekte.

Poručio je da će Gradska uprava nastojati da smanji iznos novca za svaki planirani projekat, te da očekuje da će i za reflektore na stadionu biti potrebno manje ulaganje od planiranog.

Prijedlog odluke o kreditnom zaduženju Grada Prijedora usvojen je sa 18 glasova odbornika dok su dva bila protiv.

srpskainfo.com