U Prijedoru radi jedan od posljednjih šeširdžija u regiji. Osamdesetčetvorogodišnji Petar Vujanović školovani je krojač, koji se ovim zanatom bavi više od 60 godina.

Petar Vujanović završio je krojački zanat davne 1957. godine. Kaže da pedestih godina prošlog vijeka nije bilo puno izbora kada je riječ o školovanju. Odlučio je da postane krojač.

Po završetku zanata zaposlio se u preduzeću “Pobjeda”, a imao je i svoju krojačku radnju. Krojio je odijela, mantile, zimske kapute, prsluke, ali kape rijetko. Za njih kaže i da su, uz prsluke, najteže za šivanje.

– Tad je trebalo kapu otprilike da šijem oko sedam sati. Sad treba tri sata – kaže Vujanović.

A veoma vješt i brz u šivanju kapa postao je nakon odlaska u penziju, devedestih godina. Kaže da za njega nema tajni kada je riječ o kapama, pa šije razne modele.

Vremešni prijedorski krojač šije i šubare i šešire. Kaže, međutim, da u posljednje vrijeme prodaje vrlo malo kapa, pa je za pola godine prodao samo dvije kape i jednu šubaru. Sada u kući ima kapa u vrijednosti oko 1.500 maraka. Ističe da se više ne cijeni ručni rad.

Petar Vujanović u svojoj krojačkoj radnji ima dvije šivaće mašine, od kojih je jedna stara stotinu godina, ali i dalje, kaže, savršeno radi, jer je redovno održava. Žali, jer njegov zanat nema ko da naslijedi. Kaže da bi rado besplatno prenio znanje onome ko želi da nauči šiti, ali zainteresovanih nema.

Cijelu priču pogledajte u videu:

RTRS