Gradonačelnik Prijedora Dalibor Pavlović je danas u Mašinskoj školi prisustvovao uručenju diploma za 25 polaznika obuke za CNC obradu metala i za zavarivače, zanimanja koja su deficitarna u lokalnoj privredi.

-Grad Prijedor se odlučio na ovakav vid obuke kako bi građani lakše došli do posla i da ih što manje bude na evidenciji nezaposlenih – izjavio je Pavlović.

On je najavio da će grad nastaviti finansirati slične projekte kao što je i ovaj koji je započet prošle godine.

-Ovo je prvi put da grad u potpunosti finansira ovu obuku. Iznos je 35.000 KM. To je bila inicijativa tadašnjeg i sadašnjeg načelnika Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora Rade Rosića – naglasio je Pavlović.

Koordinator projekta ispred Agencije za ekonomski razvoj grada Prijedora “PREDA-PD” Goran Rodić istakao je da se ovim završava projekat Mjere podrške zapošljavanju, koji je osim ove dvije obuke formalnih programa osposobljavanja, imao i pet obuka iz programa neformalnog osposobljavanja, a koji su bili iz oblasti kreativne industrije – tri-de modeliranje, veb dizajn, video produkcija, digitalna fotografija i grafički dizajn.

-Ovo je jedan od najznačajnijih iskoraka koje je Gradska uprava napravila u posljednjih nekoliko godina. Mi smo kroz neke prethodne projekte kreirali model podrške konkurentnosti kroz ovakve projekte, a grad je ovdje sada sam iznio projekat po tako kreiranom modelu i po dobrim praksama iz prethodnog perioda koje su ranije finansirane iz međuanrodnih donacija, kao što je i Mašinska škola opremeljena vrijednom opremom iz ranijih projekata – naveo je Rodić.

Direktor Mašinske škole Borislav Kojić rekao je da je 18 polaznika uspješno pohađalo program osposobljavanja za zanimanja CNC operatera u metalopreradi, a sedam polaznika za zanimanje i zavarivača mig-mag tehnikom.

-Projekat je veoma važan zbog konkurentnosti radne snage na tržištu jer je bitno da ljudi poznaju nove trendove- dodao je Kojić.

Sve programe pohađalo je ukupno 100 lica u periodu od februara prošle do januara ove godine, uz prekide prouzorokovane pandemijom virusa korona.

www.prijedorgrad.org