Parking-servis grada Prijedora lani je ostvario 287.908 KM prihoda, što je za oko 92.000 KM ili za oko 24 odsto manje nego u prethodnoj godini, rekao je šef Odsjeka za saobraćaj u Gradskoj upravi Aleksandar Jeftić.

“Ne možemo biti zadovoljni ukupnim rezultatima, jer je parking-servis po osnovu prihoda vraćen 12 godina unazad. Međutim, razlozi umanjenja prihoda su van naših uticaja i uglavnom su posljedica epidemioloških mjera, na prvom mjestu što se dva mjeseca za vrijeme vanredne situacije nije radilo i što je izostao uobičajen dolazak dijaspore”, rekao je Jeftić Srni.

U 2020. godini parking-servis zaprimio je i riješio 280 zahtjeva, od čega 127 zahtjeva za izdavanje mjesečnih i godišnjih parking karata, 49 zahtjeva za rezervaciju parking mjesta i 104 zahtjeva za izdavanje besplatnih parking karata za osobe sa invaliditetom.

“Izdata su 442 naloga za blokiranje nepropisno parkiranih vozila ili za 14 odsto manje nego u 2019. godini, dok je broj izdatih parking-karata 176 ili za 25 odsto više nego u prethodnoj godini. Izdat je veliki broj opomena za neplaćanje parkiranja, a svakodnevno je vršena kontrola ispravnosti rada parking-automata, otklanjanje manjih kvarova, zamjena papira i pražnjenje kasa”, naveo je Jeftić.

Naplata parkiranja u Prijedoru vrši se na oko 720 parking mjesta putem 20 parking automata. U crvenoj zoni cijena sata je 0,50 KM, a dnevna karta 3 KM, dok je u žutoj zoni pola marke karta za dva sata parkinga, a 2 KM dnevna.

“Što se tiče uvođenja naplate parkinga putem SMS-a, taj posao zahtjeva nabavku opreme i određena ulaganja i mi se nadamo da će ta sredstva biti obezbijeđena prilikom donošenja budžeta grada za ovu godinu. Takvo unapređenje rada parking servisa je odavno u planu, ali se ono ne može realizovati bez novca”, dodao je Jeftić.

SRNA