Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” počela je sa sprovođenjem projekta “REPRO”, s ciljem obezbjeđivanja dostupnosti resursa za drvoprerađivačka preduzeća, povećanja izvoza i očuvanja radnih mjesta.

Menadžer projekta Branislav Vujasin istakao je da pandemija virusa korona ima negativan uticaj i na drvnu industriju, tako da projekat “REPRO” ima poseban značaj, kako za očuvanje postojećih radnih mjesta, tako i za razvoj izvozno orijentisanih privrednih subjekata.

– Ovaj projekat će pružiti podršku za očuvanje radnih mjesta i stvaranje novih kroz uvođenje novih tehnologija i alata u drvoprerađivačkom sektoru. Želimo ojačati konkurentnost ovog sektora na području grada Prijedora kroz inovativne pristupe, unapređenjem poslovne saradnje i umrežavanjem, a namjera projekta je ubrzanje razvoja i rasta izvozno orijentisanih kompanija za preradu drveta i proizvodnju namještaja – rekao je Vujasin na konferenciji za novinare prilikom predstavljanja projekta.

Agencija “Preda-PD” ovaj projekat realizuje u partnerstvu sa Klasterom “DRVO-PD” i preduzećem “Gavranović”.

Predstavnik Klastera “DRVO-PD” Sanja Karanović ocijenila je da će ovo biti prilika da se u trenutnoj situaciji na neki način pomogne firmama iz drvoprerađivačkog sektora da se uspostavi i multimedijalni centar gdje će predstavnici tih firmi moći da iznesu svoje probleme u poslovanju i da dobiju sve potrebne informacije i usluge.

– To će biti mjesto gdje će i preduzeća iz okruženja moći da predstave svoje proizvode i usluge – rekla je Karanovićeva.

Vlasnik preduzeća “Gavranović” Pero Gavranović izjavio je da je njihova uloga u cijeloj ovoj priči nabavka CNC tehnologije, kako bi mogli da obučavaju mlade generacije.

Putem video-linka prisutnima u Prijedoru obratio se i Ričard Maša, šef Kooperacija pri Delegaciji EU u BiH, koji je poželio uspješnu realizaciju ovog projekta u Prijedoru.

– Trenutna kriza prilika je za reviziju prioriteta i pomoć malim i srednjim preduzećima da poboljšaju svoje vještine u vezi informacionih i komunikacionih tehnologija, te u vezi pristupa digitalnim lancima snabdijevanja i mrežama e-poslovanja i standardima – rekao je Maša.

Maša je ocijenio da bi to trebalo rezultirati zadržavanjem i stvaranjem novih visokokvalitetnih radnih mjesta u lokalnom ekonomskom razvoju.

Vrijednost projekta je 374.377 KM, od čega je EU kroz projekat “EU4biznis” osigurala bespovratna sredstva u iznosu od 299.034 KM.

“EU4biznis” je projekat EU, koji s ciljem jačanja BiH ekonomije, podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede i ruralni razvoj, vrijedan 16,1 milion evra, a zajednički ga finansiraju EU i Njemačka.

SRNA