Građani dostavljaju prijave nasilja u porodici ne samo policiji već i drugim subjektima zaštite i to je najveća promjena u odnosu na period prije 2010. godine kada je u Prijedoru osnovan multisektorski tim koji, osim policije, čine Centar za socijalni rad, bolnica, Dom zdravlja i škole.

Ovo je jedan od zaključaka današnjeg sastanka multisektorskog tima održanog u Policijskoj upravi Prijedor povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i u okviru kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja”.

Načelnik PU Prijedor Sretoja Vujanović naveo je da su subjekti zaštite i na današnjem sastanku sumirali dosadašnju saradnju i predložili konkretne korake za unapređenje budućeg rada.

“U svakom konkretnom slučaju ostvarujemo saradnju sa nadležnim tužilaštvom i sudom”, rekao je Vujanović novinarima u Prijedoru.

Specijalista psihijatrije Goran Račetović iz Centra za mentalno zdravlje Doma zdravlja rekao je da je multisektorski tim u Prijedoru od potpisivanja protokola krajem 2010. godine imao 118 redovnih sastanaka, odnosno da su samo dva sastanka izostala u početku pandemije virusa korona.

On je kao problem naveo nedostatak određivanja mjera obaveznog sprovođenja psihosocijalnih tretmana, bolnički ili ambulantno. “Nadamo se da će to sada malo biti podstaknuto i kroz više naših pojavljivanja, jer mi moramo pomoći i žrtvama i počinicoima”, naveo je Račetović.

Socijalni radnik Centra za socijalni rad Marijana Stanić rekla je da su za 11 mjeseci ove godine Centru prijavljena 153 slučaja nasilja, što je približno jednako istom periodu u prošloj godini.

“Centar je samo jedan od ravnopravnih subjekata zaštite i svaki od subjekata ima svoju ulogu, važnu i nezamjenjivu”, istakla je Stanićeva.

Zaključkom sastanka, na kojem se razgovaralo i o ostvarenim rezultatima tokom desetogodišnjeg perioda od potpisivanja protokola o zajedničkom radu subjekata zaštite, usaglašen je stav predstavnika multisektorskog tima o veoma dobro uspostavljenoj saradnji i potrebi nastavka unapređenja kontinuiranog zalaganja u sprečavanju nasilja u porodici i zaštite žrtava nasilja.

SRNA