Služenjem pomena i polaganjem vijenaca na spomenik poginulim borcima u Omarskoj kod Prijedora obilježena je godišnjica formiranja Trećeg pješadijskog bataljona Pete kozarske lake pješadijske brigade poznatijeg kao Omarski bataljon.

To je bila prilika da se evociraju uspomene na ratni put ove jedinice i 120 poginulih saboraca.

Predsjednik gradske boračke organizacije Zoran Predojević je tom prilikom izjavio da su poginuli borci ovog bataljona najveći sinovi ovog područja zalužni za stvaranje Republike Srpske.

“NJihov doprinos je ogroman i o tome se može pričati dugo, a opet ne reći sve”, rekao je Predojević.

Jedan od nekadašnjih starješina ovog bataljona general Radovan Ilić izrazio je zadovoljstvo što su se i ove godine uspjeli okupiti saborci da se,kako je rekao, bar u ovom molitvenom dijelu prisjete palih drugova.

“Ovaj bataljon je bio u sastavu dvije brigade i to i 43.motorizovane i 5.kozarske lake pješadijske brigade i vodio je borbena dejstva gotovo na svim ratištima širom Republike Srpske i kroz njega je prošlo oko 1.300 boraca”, izjavio je Ilić.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izrazio je zadovoljstvo što se pripadnici ovog bataljona okupljaju svake godine i što se prisjećaju svojih ratnih puteva, teškoća, muka, svojih poginulih saboraca, ali i uspjeha.

“Ovo su brigade koje su pronijele čast srpskog borca na svim frontovima Republike Srpske, uvijek su bili junaci, ali i ljudi sa čojstvom. Sjećanje je znak da ga je nemoguće pokidati i vjerujem da će se bivši saborci ovog bataljona još dugo ovako okupljati”, rekao je Đaković.

www.prijedorgrad.org