Počela je nova školska godina u Republici Srpskoj.

Zbog situacije sa virusom korona specifična je, kako za nastavnike, tako i za učenike i njihove roditelje.

Časovi su skraćeni, u brojnijim odjeljenjima đaci su podijeljeni u grupe.

Nose se maske, poštuje se distanca, sredstva za dezinfekciju su na svakom koraku.

Za učenike i roditelje iz prijedorskog sela Rasavci ova školska godina je posebna i zbog činjenice da su djeca ponovo krenula u potpuno rekonstruisani i obnovljeni objekat područne škole koja pripada OŠ “Dositej Obradović” Prijedor.

Rekonstrukciju i obnovu područne škole u Rasavcima finansirali su Ministarstvo prosvjete i kulture i Vlada Republike Srpske te Grad Prijedor koji je obezbjedio potrebna finansijska sredstva za nepredviđene radove te za prevoz učenika koji su tokom trajanja radova putovali na nastavu u matičnu školu.

U ovoj područnoj školi nastavu pohađaju 42 đaka(od prvog do petog razreda) od kojih je 13 prvačića.

Roditelji školaraca koje smo jutros zatekli ispred objekta nisu krili zadovoljstvo što njihova djeca konačno imaju optimalne uslove za rad.

-Bio sam tu kad je stigao novi školski namještaj i pomagao sam pri njegovom unošenju. Prezadovoljan sam onim što sam vidio unutra jer će naši najmlađi konačno imati sve ono što im treba – rekao nam je u kratkom razgovoru mještanin Rasavaca čija kćerka pohađa ovu školu.

Ni učiteljice nisu krile sreću što se vraćaju u učionice gdje će ponovo biti a svojim učenicima, ovoga puta u potpuno obnovljenom objektu.

Škola u prizemlju ima tri učionice, mokre čvorove za dječake, djevojčice i nastavno osoblje, na spratu se nalaze još dvije manje i jedna veća prostorija koje će služiti kao zbornica, odnosno prostor za ostale potrebe školaraca, a tu je i vlastita kotlovnica.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković potvrdio je danas novinarima da je nova školska godina počela u svim školama na području grada među kojima je i područna škola u Rasavcima

-Ukupno ulaganje grada Prijedora i Vlade Republike Srpske iznosi 531.437 KM, a škola je renovirana po želji roditelja, a ne prema prvobitno urađenom projektu rekonstrukcije. Ulaganje Ministarstva prosvjete i kulture RS iznosi 300.000 KM, a ulaganje Grada Prijedora 231.437 KM – izjavio je Đaković.

Tekst i foto – www.prijedordanas.com