Vijest da je norveški državljanin porijeklom iz BiH Zikrija Krkić (47) u Dramenu osuđen na 21 godinu zatvora za dvostruko ubistvo u Trnopolju kod Prijedora 2014. godine, odjeknula je kako u norveškim, tako i u domaćim medijima i javnosti.

Tim prije što je norveška policija uspjela istražiti i potkrijepiti, a tamošnji sud i “zapečatiti” ovaj šokantni slučaj dvostrukog ubistva, za koji je Krkić u Banjaluci prvobitno oslobođen. Vrhovni sud RS mu je u julu 2016. godine ukinuo oslobađajuću presudu, te donio odluku da mu se pred banjalučkim Okružnim sudom ponovo sudi za ubistvo Muharema Balića i Almira Redžić, a koji su ubijeni na Bajram 28. jula 2014. godine. Međutim, Krkić je do tada već otišao u Norvešku i od tada je bio nedostupan domaćim organima, ali ne i norveškim.

Koliko su tamošnji istražni organi bili zainteresovani da slučaj izguraju do kraja, govori i podatak da je u septembru 2018. godine norveškim tim istražilaca, na čelu sa policijskim tužiocem Kraljevine Norveške, posjetio MUP RS tražeći izuzimanje dokaznih materijala, kompletiranje kričnog predmeta, te dalje krivično gonjenje Krkića.

Jedan od najvažnijih problema u istrazi bile su okolnosti u vezi sa oružjem kojim je počinjeno ubistvo, automatskom puškom “kalašnjikov” koja nije pronađena. Takođe, svjedoka nije bilo.

Međutim, norveška policija je pronašla video-snimak iz 28. jula 2014. godine, datuma kada je izvršeno ubistvo, na kojem su prikazani Krkić i nekoliko članova njegove porodice,a on u rukama drži “kalašnjikov”.

Prema navodima norveške TV2, Krkićeva odbrana je bila veoma kritična prema istrazi koju je radila “bosanska” policija, prije nego što su se uključili Norvežani.

“Između ostalog, uviđaj je trajao dva sata. Sud u Dramenu primjećuje da je to manje nego što bi bilo normalno u sličnim slučajevima u Norveškoj. Takođe, istaknuto je da bosanska policija vjerovatno ima šire iskustvo u slučajevima pucanja nego u Norveškoj,” navodi se.

Ovaj slučaj je dugo vremena izazivao veliku pažnju javnosti, a jedno vrijeme čak i izražene međunacionalne tenzije zbog niza okolnosti pod kojima se dogodilo dvostruko ubistvo.

Podsjećamo da su tokom trajanja prvog sudskog postupka u Okružnom sudu Banjaluka, neki mještani iz Tropolja kod Prijedora tvrdili je Krkić bio pripadnik vehabijskog pokreta.

Osuđen i za nasilje u porodici
Sud u Dramenu u međuvremenu je osudio Krkića i na šest godina zatvora i novčanu kaznu zbog zlostavljanja i maltretiranja supruge i njihovih petoro djece u Norveškoj. Norveški mediji su izvještavali o presudi protiv Krkića zbog „višegodišnjeg zlostavljanje petoro dece i supruge“, te da je sud utvrdio da su oni 23 godine živjeli pod režimom koji se karakteriše neprekidnom nesigurnošću i strahom od nasilja.

mondo.ba
Foto – vg.no