Nacionalni park Kozara ovog ljeta bilježi rekordnu posjetu. Iako su zbog pandemije virusa korona izgubili posjetioce na skoro dva i po mjeseca, posjeta je značajno porasla u posljednjih 60-ak dana.

Uprkos nešto lošijim vremenskim uslovima, na Kozari danas brojni posjetioci. Priliku koriste za šetnju u prirodi, planinarenje, roštiljanje. Najbronijiji posjetioci su iz obližnjih gradova, ali ima i onih iz drugih zemalja.

Posebnu atrakciju na Mrakovici predstavlja Avantura park. U njemu najčešće uživaju mladi, ali i oni stariji odvaže se da pokušaju da pređu cijelu stazu. Milici Šorgi iz Prijedora ovo je prvi put na stazi.

– Prošla sam svih 19 prepreka, bilo je jako uzbudljivo, i osjeća se veliki nalet adrenalina. Sigurno ću se opet vratiti – kaže Šorga.

Natalija Krakić iz Banjaluke kaže da je u Avantura parku bilo kao u oblacima.

– Ovo je veoma interesantno zato što izađeš iz svoje zone komfora, a to je i poenta, to je suština života – dodaje ona.

U Nacionalnom parku Kozara kažu da bilježe značajno veću posjetu ovog ljeta u odnosu na prethodne godine.

– Nekih 30 do 40 procenata imamo veću posjetu u junu i julu ove godine nego što smo imali prošle i pretprošle godine. Nadamo se da ćemo mi ovu godinu zavrtšiti sa barem približnim brojem posjetilaca kao i prošle godine – istakao je Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka Kozara.

U Nacionalnom parku Kozara do polovine avgusta prošle godine zabilježili su oko 85 hiljada posjeta. Uprkos pandemiji, ove godine taj broj je oko 80 hiljada.

RTRS