U Prijedoru je u okviru projekta “Pro poso” danas osam radnika potpisalo ugovore za praktičnu obuku kod pet poslodavaca.

Ugovore sa odabranim poslodavcima i radnicima potpisali su gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, predstavnici Fondacije “Vings of houp” iz Minhena i Udruženja za psihosocijalnu podršku i bolju budućnost” Progres” iz Sarajeva koji zajedničkim snagama realizuju ovaj projekat.

Pravo na podsticaje putem javnog poziva ostvarile su firme “Brakom”, “GP Knežević”, zanatska radnja “Final”, ugostiteljska radnja “Preduzeće” i “Topić kompani”, koje će na obuku primiti po dva električara i metaloprerađivača, te po jednog tesara, armirača, stolara i konobara.

Koordinator projekta “Pro poso” i predsjednik Udruženja “Progres” iz Sarajeva Elvir Čaušević kaže da saradnja sa gradom Prjedorom traje od 2012. od kada grad sufinansira ovaj projekat.

-S tim da je Udruženje “Progres” i naša fondacija “Vings of houp” od 2010. krenula sa realizacijom projektom u regiji Prijedor. Glavni finansijer je Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke. U periodu od 2010. završno sa 2019. godinom zajedno sa angažovanim poslodavcima, investirali smo oko 280.000 KM u praktičnu obuku i stručno osposobljavanje za 76 osoba koje su prošle kroz ovaj program u Prijedoru-izjavio je Čaušević.

On je istakao da je osnovni cilj projekta da se u periodu od šest mjeseci prođe kroz jedan proces učenja.

-Akcenat stavljamo na izraženu mentorsku notu poslodavaca koji su se prijavili za učešće u ovom projektu jer nam je zaista bitno da što veći broj mladih ljudi koji prođu kroz ovaj program ostanu zaposleni kod ovih poslodavaca. Ono što nam je još malo važnije je da budu osposobljeniji i konkurentniji na tržištu rada ukoliko se ne stvore pretpostavke da ostanu kod ovog poslodavca da mogu da lakše naći posao kod drugog poslodavca-rekao je on.

Čaušević je dodao da je drugi dio projekta stipendiranje učenika srednjih stručnih škola koji izvode praktičnu nastavu kod poslodavca u saradnji sa Mašinskom i Elektrotehničkom školom u Prijedoru.

Vrijednost ovogodišnjeg projekta “Pro poso” u Prijedoru je oko 40.000 KM. Po 10.000 KM za obuku izdvajaju grad Prijedor i partnerska fondacija “Vings of houp” preko Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, a ostatak novca čine doprinosi i porezi koji su poslodavci u obavezi izdvojiti na platu.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković podsjetio je da ovaj projekat traje 10 godina tokom kojih je obuku kod poslodavaca prošlo 76 nezaposlenih Prijedorčana.

-Fondacija i Grad učestvuju sa 50 odsto u finansiranju projekta i danas ćemo potpisati ugovor sa pet poslodavaca i osam radnika koji će biti obučeni i zaposleni na period od šest mjeseci. Generalno gledajući podatke za poslednjih 10 godina oko 70 odsto učesnika u ovim projektima je našlo zaposljenje u gradu Prijedoru i inostranstvu, a ovo 30 odsto ostalih su u raznim statusima-izjavio je Đaković.

Pored regije Prijedor projekat “Pro poso” se realizuje u još šest regija u Federaciji BiH i četiri u RS.

www.prijedorgrad.org