prijedor-ningbo (3)Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić i predstavnik kineskog grada Ningbo za međunarodnu saradnju Je Rongcong potpisali su danas u Prijedoru protokol o budućoj saradnji ova dva grada u oblasti ekonomije, obrazovanja i turizma.

“Naša saradnja trebalo bi da počne u junu posjetom sajmu `Ekspo` u ovom kineskom gradu koji želi da predstavi 16 gradova istočne i jugoistočne Evrope, među kojima je grad Prijedor, u ove tri oblasti”, rekao je Pavić.

On je dodao da bi tada bio održan i sastanak gradonačelnika ovih gradova sa predstavnicima Kine radi pronalaženja zajedničkih interesa kompanija i institucija iz Kine sa gradovima i kompanijama iz ovog dijela Evrope.

“Za nas je veliko priznanje da smo jedan od tih gradova koji će prisustvovati tom sajmu i imati prilike da razgovaramo sa kineskim investitorima”, rekao je Pavić.

On je dodao da su oni već na ovom susretu ponudili da jedan broj studenata iz Prijedora studira o njihovom trošku na Univerzitetu u Ningbu.

prijedor-ningbo (1)“Kineski investitori rade u Republici Srpskoj dvije velike investicije, Termoelektranu u Stanarima i autoput Doboj-Prnjavor. Tu priliku i današnju posjetu ove delegacije treba da iskoristitimo da našem Prijedoru, Republici Srpskoj i BiH dovedemo investitore koji mogu nastaviti započetu saradnju sa nama bratskim narodom u Kini”, rekao je Pavić.

Rongcong, kao vođa četvoročlane delegacije kineskog grada Ningbo koja je posjetila Prijedor, istakao je da im je ovo prvi put da su u posjeti BiH i Prijedoru i da imaju veoma pozitivne prve utiske o domaćinima i gradu.

On je pojasnio da je grad Ningbo smješten u središtu istočne kineske obale i ima oko šest miliona stanovnika, te da je ekonomski centar istočne Kine sa veoma razvijenim turizmom i obrazovnim sistemom.

“Smatram da Prijedor i Ningbo imaju dosta toga zajedničko i današnje potpisivanje ovog sporazuma dobar je početak buduće saradnje”, rekao je Rongcong.

prijedor-ningbo (2)On je dodao da će sajam koji će biti održan u prvoj polovini juna biti prilika da se ohrabre kineski investitori da ulažu u Prijedor, kao i da turisti dođu i posjete ovaj grad.

“Vidimo jako dobre potencijale za saradnju naša dva grada i pozivamo biznismene da se na tom sajmu predstave kako bi našli tržište za svoje proizvode i mogućnost da kineski investitori dođu u Prijedor”, rekao je Rongcong.

Kineska delegacija će u Prijedoru boraviti dva dana, tokom koje će posjetiti Nacionalni park “Kozara” i jednu od gradskih osnovnih škola, te razgovarati sa predstavnicima Agencije za lokalni razvoj “Preda”, gdje će im biti predstavljeni privredni potencijali grada Prijedora.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com