Policijska uprava Prijedor, u okviru plana preventivnih i represivnih aktivnosti, usmjerenih na poboljšanje bezbjednosti saobraćaja na području Prijedorske regije, vrši kontrolu i sankcionisanje nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila.

S obzirom da je 01. juna 2020. godine, ponovo počelo sa radom specijalizovano vozilo „Pauk“ na području PU Prijedor, policijski službenici PU Prijedor će, u saradnji sa Auto-moto društvom, u narednom periodu realizovati aktivnosti na sankcionisanju i premještanju nepropisno parkiranih i zaustavljenih vozila.

Premještanje nepropisno parkiranih vozila, od strane Auto-moto društva Prijedor, vrši se isključivo po nalogu ovlaštenih službenih lica PU Prijedor ili pripadnika komunalne policije, a svako nepropisno parkiranje građani mogu da prijave policiji ili komunalnoj policiji.

Vozač kojem „pauk“ ukloni vozilo sa mjesta koje nije predviđeno za parkiranje, gdje je parkiranje zabranjeno ili pod drugim uslovima predviđenim Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, plaća troškove premještanja vozila u iznosu od 40 KM, dok se započeto premještanje vozila naplaćuje u iznosu od 30 KM na licu mjesta. Zakonom o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, za nepropisno parkiranje, propisana je novčana kazna u iznosu od 40 KM.

Policijska uprava Prijedor apeluje na sve vozače motornih vozila da poštuju saobraćajna pravila i propise, da vozila parkiraju na označenim parking mjestima ili na mjestima gdje se ne ugrožava odvijanje saobraćaja i kretanje pješaka.

PU Prijedor
Foto – ilustracija