Nakon sedam nedjelja u cijeloj Srpskoj vrata su otvorili ugostiteljski objekti, frizerski i kozmetički saloni. Vrtići od danas primaju veći broj mališana, a svima je zajedničko jedno – strogo poštovanje propisanih mjera ili u suprotnom zatvaranje objekata i skupe kazne.

Termini su rezervisani još prošle sedmice, a prve mušterije jutros su svoje frizere posjetile u novim uslovima.

– Mislim da sam među prvima koja sam uspjela, odnosno imala sreće da se poručim kod frizera i da se konačno ošišam nakon tri i po mjeseca. Želim svima uspješan rad, naravno da se pridržavamo ovih mjera predostrožnosti – kaže Ljiljana Јavor iz Prijedora.

Frizeri kažu da su preduzeli sve mjere koje su im nadležni organi prošpisali. A to znači šišanje u nesvakidašnjim uslovima, sa gomilom zaštitne opreme i na frizerima i na klijentima.

– Oprema koju treba da koristi frizer je zaštitna maska, rukavice, mantil i vizir, a svaki klijent je obavezan da ima rukavice i zaštitnu masku. Sad se koriste jednokratni peškiri i jednokratni mantil koji se poslije svakog klijenta bacaju. Imamo i dezinfekciono sredstvo koje se koristi za alat – ističe frizerka iz Istočnog Srajeva

Svoja vrata, odnosno uglavnom bašte, jutros su otvorili i ugostiteljski objekti. Stare navike teško umiru, pa su mnogi jedva dočekali prvu kafu koju nisu sami skuvali.

Ugostitelji kažu da nije jednostavno, ali da se mjera strogo pridržavaju.

– Obavezno je nošenje maski, rukavica i dezinfekcija ruku da biste mogli sjediti u objektu. Razmak mora biti dva metra između gostiju. To su neke mjere koje smo primijenili u našem objektu i koje ljudi poštuju. Malo je otežan rad konobarima. Јedan prima narudžbu, drugi izdaje narudžbu, to je i za njih otežavajuća okolnost, uz maske malo teže dišu, a rukavice se kližu – kaže nam menadžerka kafe-bara u Istočnom Sarajevu Dejana Kuljanin Avramović.

Kazne za nepoštovanje mjera nisu bezazlene, a inspektori će ovih dana pojačati kontrole.

– Izmjenama Zakona o zdravstvenoj zašititi stanovništva kazne za pravna lica su od 2.000 do 10.000 KM, a za odgovorno lice u tom pravnom licu za preduzetnika od 1.000 -3.000 i za fizička lica od 100 do 200 KM – ističe Boban Јovičević, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove grada Bijeljina.

Mališani, koji su to vrijeme provodili uglavnom kod kuće, od danas mogu u vrtiće. U vrtić “Čika Јova Zmaj” u Bijeljini jutros je ipak došlo tek svako četvrto dijete. Ni boravak u vrtićima više ne izgleda isto. Prostorije i igračke u objektu morali su da dezinfikuju, a u grupama može da boravi najviše desetoro djece.

– Čim uđu u ustanovu, odmah idu na pranje ruku. Smanjen je broj kontakata između djece, takođe mora se poštovati socijalna distanca prilikom preuzimanja djece od strane roditelja. To su neke preporuke koje će biti teško ispoštovati, ali moramo se potruditi – naglasio je Slaviša Vujović, direktor Vrtića “Čika Јova Zmaj” u Bijeljini.

Širom Srpske danas su oživjeli i parkovi i dječija igrališta, na kojima neko vrijeme nije bio moguć boravak. Uspostavljen je i autobuski prevoz, ali uz propisana ograničenja i redukovan vozni red, uglavnom za prevoz radnika. Na prvi radni dan od zatvaranja zbog virusa korona, još neko vrijeme moraće da sačekaju dječije igraonice, bazeni, velnes i spa centri.

RTRS