skupstina grada 9april-odbornicke naknadeOdbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su danas Odluku o visini naknada za rad odbornika i članova stalnih radnih tijela u lokalnom parlamentu kojoma su odborničke naknade smanjene za oko 70 KM i sada iznose 571 KM, a razlika će se uplatiti u Fond solidarnosti za stipendiranje djece poginulih boraca i siromašnih.

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da su primanja radnika u upravi i odborničke naknade odraz stanja u privredi i da u tome i jeste suština jer i ove kategorije treba da dijele sudbinu privrede.

“Mi bismo mogli povećati primanja, ali nećemo ići za lokalnim zajednicama koje 60 do 79 odsto budžeta troše na primanja i onda nisu sposobne ni za šta. Mi imamo ravnotežu primanja i zakonskih potreba koje grad opslužuje i mislim da je to dobro”, rekao je Pavić odbornicima lokalnog parlamenta.

On je dodao da su lična primanja u Prijedoru veća nego u Doboju, a manja nego u Banjaluci i Bijeljini, a da ne zna podatke za preostala dva grada u Republici Srpskoj, Istočno Sarajevo i Trebinje.

“Ja razumijem i želju i potrebu da se povećaju plate, ali mislim da to treba pratiti ukupno stanje u privredi. Mi smo od krize koja je počela 2008. do danas samo jednom smanjili plate radnika u upravi za 10 odsto”, kazao je Pavić.

Prema njegovim riječima, ekonomsko i finansijsko stanje ne dozvoljava povećanje plata.

“Imamo u vidu sve što su rekli odbornici, ali treba nam znak oporavka privrede i znak rasta bruto nacionalnog dohotka”, naglasio je Pavić.

Odbornik Stranke za BiH Muharem Murselović rekao je da niske odborničke naknade pokazuju da su niske i plate radnika u upravi i da ih treba uporediti sa primanjima u drugim gradovima u Republici Srpskoj.

“Redovnost isplata je za svaku pohvalu, ali visina iznosa nije”, ocijenio je Murselović.

Odbornik Srpske demokratske stranke /SDS/ Ratko Stojić rekao je da ako nema mjesta povećanju primanja treba razmotriti vraćanje 10 odsto za koliko su prije nekoliko godina umanjene plate radnika u upravi.

Odbornička naknada iznosi 65 odsto prosječne neto plate isplaćene u lokalnoj upravi za prethodnu godinu, a naknada za rad članova stalnih radnih tijela koje obrazuje Skupština grada Prijedor, a koji nisu odbornici, iznosi 20 odsto odborničke naknade ili 114 KM.

SRNA