Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da u posljednja 24 časa nema novozaraženih lica virusom korona iz ovog grada.

On je naveo da su od četiri aktivna slučaja dva lica smještena u Studentski centar “Nikola Tesla” u Banjaluci, jedna osoba sa težom kliničkom slikom je na infektivnoj klinici u Banjaluci, a jedna je u kovid-odjeljenju prijedorske bolnice, gdje je hospitalizovano i dvoje zaraženih iz Oštre Luke.

“Osim njih, ima još jedno lice koje je teže slike, starije /iz Oštre Luke/, ali ono još nije testirano i ne znamo status, ali se nalazi u našoj kovid-bolnici”, rekao je Đaković novinarima u Prijedoru nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije.

On je dodao da je policija sankcionisala samo jedno lice u posljednja 24 časa i da je to znak da građani Prijedora izuzetno dobro poštuju mjere.

“Iz Crvenog krsta nam je saopšteno da je stiglo 1.400 maski za penzionere. Onih prvih 5.000 je podijeljeno posredstvom mjesnih organizacija Udruženja penzionera, a ove će biti podijeljene posredstvom mjesnih zajednica penzionerima koji nisu članovi Udruženja penzionera”, naveo je Đaković.

On je najavio da se nastavlja dezinfekcija i da se od juče ona vrši cisternama, što je brži i efikasniji način nego traktorima kako je rađeno do sada.

“Od danas se očekuje da će šest cisterni biti uključeno u proces dezinfekcije u Prijedoru, ali moramo pomoći i komšijama u Oštroj Luci”, istakao je Đaković i dodao da će se susjednoj opštini pomoći i u zaštitnoj opremi.

Šef tima za dezinfekciju Zlatko Ritan rekao je da je juče pomoću cisterni i prskalica urađena dezinfekcija saobraćajnica i javnih površina u centru grada i da se to večeras nastavlja.

“U narednom periodu kombinovaćemo ovaj princip rada zajedno sa voćarima koji imaju mogućnost da njihova zona bude viša i da zaprašuju neke druge zone, dok prskalice preko cisterni ulaze puno dublje u zonu asfalta i pješačke komunikacije”, pojasnio je Ritan.

On je naglasio da je Rudnik “Arselor Mital Prijedor” odobrio jednu mašinu kojom će biti dezinfikovane zone Omarske, Lamovite i Bistrice, a potom će uslijediti Trnopolje i Kozarac, dok su vozila “Komunalnih usluga” na području grada.

“U Oštru Luku i Usorce šaljemo dvije mašine, 2.000 rukavica i 500 do 1.000 maski i stojimo na raspolaganju opštini Oštra Luka da im pomognemo koliko naši kapaciteti omogućavaju”, poručio je Ritan.

On je za sutra najavio nastavak dezinfekcije u ulazima, haustorima i stepeništima stambenih zgrada i zamolio građane da ne izlaze iz stanova kada čuju ekipe koje ovaj posao rade da bi izbjegli kontakt sa hemijskim supstancama, a volonterima olakšali manevrisanje.

SRNA