Veliki broj privrednih subjekata u Republici Srpskoj kojima je dozvoljen rad crpi poslednje atome snage u krizi izazvanoj pandemijom virusa korona, a one fabrike koje to već nisu, najavljuju obustavljanje proizvodnje narednih dana.

S obzirom da maloprodaje ne rade u zemaljama okruženja, a i EU, gdje domaći proizvođači plasiraju proizvode, dosta ugovorenih narudžbi je otkazano ili je neizvjesna njihova isporuka.

S druge strane, domaći proizvođači imaju problem i sa zatvaranjem fabrika u inostranstvu, a od kojih nabavljaju repromaterijal kojeg im je već nestalo ili su zalihe pri kraju.

Preduzeće „CIMSS“ iz Prijedora koje proizvodi stolice je zatvoreno već deset dana jer je partner iz Italije, od kojeg nabavljaju repromaterijal, takođe zatvoren.

„Prozvodimo stolice i sve plasiramo u inostranstvo, imamo ugovore za ovu i iduću godinu, nisu nam otkazali narudžbe, ali nemamo repromatrijal da radimo. Koliko smo imali repromaterijala toliko smo radili. Imamo nezavršenih poslova, milion ugovora i šta će biti dalje ne znam. Pustio sam radnike kući do 1. aprila, platiću im sve kao da su radili, a od prvog ne znam šta da radim“, kaže za portal CAPITAL direktor te firme Irfan Cepić.

Dodao je da Vlada RS najavljuje da će sprovesti mjere, ali da konkretno ne govore kakve.

„Našao sam se u neobranom grožđu, za mjesec dana opet moram obaveze platiti. Da imam 10 ili 15 radnika, pa da nekako i podnesem, ali imam 80 radnika. Neka provode mjere koje najavljuju, sve se najavljuje, a odakle će sve realizovati i hoće li ja ne znam. Ne mogu se ja igrati miša i mačke pa za mjesec da mi kažu plati obaveze, a mi ćemo vidjeti kako ćemo ti pomoći. Mi tako ne možemo preživjeti. Ne treba mi novac, ali mi trebaju neke zaštitne mjere da znam reći radnicima šta ćemo i da znaju hoće li imati od čega da prežive, da nađemo izlaz dok ovo traje“, kazao je Cepić.

Dodao je da je nije za to da otpušta radnike, ali da ne može preuzimati obaveze koje neće moći da izvrši.

U preduzeću „Nukleus“ u Novom Gradu, koje proizvodi pčelarsku opremu, još nisu zaustavili proizvodnju, ali rade s 50 odsto manje kapaciteta.

„Radimo u jednoj smjeni, imamo repromaterijala još za mjesec dana rada, problem nam je transport robe i dalja nabavka repromaterijala. Problem je i sa prevoznicima, trebali smo poslati robu, ali vozači neće da idu jer za izvoz robe u Njemačku po osam ili devet dana provedu na putu. Najava Vlade da će otpisati poreze i doprinose značila bi nam puno, jer radimo 50 odsto manje i ako ovo potraje bićemo u kolapsu. Radnici nisu „na čekanju“, plaćeni su, samo što jedne sedmice rade jedni, a druge drugi, ali ni to nećemo moći duže od mjesec, dva da izdržimo. Naše proizvode, 80 odsto izvozimo u Njemačku, a ostalo u Hrvatsku i Sloveniju. Oni i dalje traže robu, nisu smanjili ništa, ali je problem u isporuci i repromaterijalu“, rekli su nam u firmi „Nukleus“.

Još nekoliko dana i zatvaramo
U firmi “Exclusive Lingerie“ koja se bavi proizvodnjom donjeg rublja, kažu da im je zatvorena fabrika u Italiji od koje nabavljaju repromaterijal.

Direktor te firme Nino Tolimir kaže za CAPITAL da su ih iz fabrike u Italiji obavijestili da neće raditi 15 dana.

„Mi trenutno radimo, imamo dvije narudžbe za Švedsku, imamo na lageru materijala još, dugoročno se ništa ne može reći šta će se izdešavati. Transport je otežan i to je problem koji imaju svi koji šalju ili dobijaju robu iz Evrope. Nezahvalno je da procjenjujem koliko ćemo još raditi, ako ostane ovako stanje. Što se tiče zemalja regije, maloprodaje gdje prodajemo robu ne rade kao i kod nas, sama ta činjenica znači da ne poručuju novu robu. Za sad radimo, bukvalno dan za dan“, kaže Tolimir.

Prema saznanjima CAPITAL-a u ponedjeljak bi proizvodnju mogla da obustavi i fabrika „Prima ISG“ u Gradišci, koja prozvodi namještaj, ali za to nismo mogli dobiti potvrdu jer telefoni firme uzalud zvone.

I fabrika za proizvodnju dijelova obuće „Alfa“ iz Modriče najavila je mogućnost obustave proizvodnje. U toj firmi danas odgovorni nisu bili dostupni, pa smo im uputili pitanja pismeno.

U Privrednoj komori RS kažu da na osnovu problema privrednika rade na kreiranju mjera za saniranje šteta.

„Sve više firmi se javlja i skoro da nema fabrike koja nije direktno ili indirektno pogođena i ne trpi posljedince usljed vanredne situacije i pandemije virusa korona“, kazao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

capital.ba