bomba-vrbice (4)Pet ručnih bombi, koje su bile odbačene u kanal pored puta u Rudničkoj ulici, u prigradskom prijedorskom naselju Vrbice, danas su uklonili pripadnici Deminerskog tima Republičke uprave Civilne zaštite.

Stručni saradnik Odsjeka civilne zaštite gradske uprave Draško Đenadija potvrdio je da su u jutarnjim časovima uklonjena neeksplodirana minsko-eksplozivna sredstva, koja su pronađena pored puta u petak, 16. januara, oko 13.15 časova.

“Ove mine su pripadnici Deminerskog tima uklonili po hitnoj proceduri, tako što su prekinuli kolektivni godišnji odmor i poslali ekipu da ih preuzme”, rekao je Đenadija.

On je potvrdio da se moralo brzo reagovati, jer je u noći između petka i subote, 16. na 17. januar, nepoznato lice ili više njih narušilo prostor koji je zbog bombi označila policija i što je došlo do pomjeranja bombi.

“Osim toga što je odbacivanje ovih ubojitih sredstava izvršeno na ovaj način, više nas zabrinjava što je to učinjeno samo desetak dana nakon što je završena velika kampanja o amnestiji za nedopušteno držanje oružja i ubojitih sredstava”, rekao je Đenadija.

Centar javne bezbjednosti Prijedor je od 1. septembra 2013. godine do 31. decembra 2014. godine provodio kampanju pod nazivom “Biraj život bez oružja”, tokom koje je na području Republike Srpske primjenjivan Zakon o amnestiji za nedopušteno držanje minsko-eksplozivnih sredstava i oružja.

Tokom ove akcije, koja je ocijenjena kao uspješna, građani Prijedora dobrovoljno su predali 61 oružje duge cijevi, 30 kratkih cijevi, 77 minsko-eksplozivnih sredstava i 2.586 metaka raznog kalibra.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com