Te olujne noći tutnjalo je nezapamćeno nevrijeme. Izašao sam po drva. Vjetar je nosio sve pred sobom. Prema meni se strahovitom brzinom približavala neobjašnjiva plamteća kugla s plavičastim tragom, govorio nam je to Radivoj Lajić iz Gornjih Lajića kraj Prijedora u BiH kad smo ga posjetili prije desetak godina.

Radivoja smo se sjetili zbog meteora koji je juče eksplodirao iznad Hrvatske.

Gospodin Radivoj ispričao nam je svoje iskustvo s meteorima.

– Pišteća svjetlost bila je sve bliže i bliže. Prasak, jak poput granate, izvalio je stablo šljive samo nekoliko metara od mojih nogu. Misleći da me netko napada, pozvao sam policiju i susjede – rekao nam je.

Nisu bombaši, nego meteori

Ranije nam je ispričao kako je krajem novembra 2007. u dvorište prvi put doletio meteorit. Tek su mu stručnjaci iz Beograda i Banje Luke objasnili da njegova kuća nije meta nepoznatih bombaša nego meteorita.

U regiji su još slični slučajevi zabilježeni 1947. kraj Zemuna u Srbiji i 1957. kraj Zenice u BiH. Posljednje tri godine meteoriti nakon svake kiše i nevremena za Lajića gotovo su normalna pojava.

Do sad ih je našao pet puta, a posljednji se u dvorište zabio prije mjesec dana.

– Neko ima novac, vile i avione, a ja imam kamenčić koji je dio svemira. Nakon što je pao u moje dvorište, meteorit je bio težak oko 1,5 kilograma. Sebi sam kao amajliju ostavio komadić meteorita od 320 grama, a ostatak sam prodao jednom nizozemskom sveučilištu. Ponosan sam što sam kao običan čovjek i siromah svojom rukom dodirnuo dio svemira. Meteorit koji držim u ruci donio je sreću meni i mojoj obitelji. Zahvaljujući njemu, upoznao sam mnoge ljude iz cijeloga svijeta – pričao nam je Radivoj.

Zbog straha od meteorita iz kuće više nije izlazio bez motociklističke kacige na glavi. Radivoj je u dvorištu, prvi u svijetu, napravio slikoviti spomenik meteoru i nazvao ga “Svemirske suze”.

Meteoriti su zapravo meteori koji nisu u potpunosti sagorjeli u atmosferi te su pali na Zemlju.

www.24sata.hr