U Prijedoru je povećan broj mališana sa oboljenima gornjih i donjih disajnih puteva, ali iz Pedijatrijske službe prijedorskog Doma zdravlja poručuju da je to uobičajeno za ovo doba godine te da roditelji nemaju razlog za paniku.

Pomoćnik direktora prijedorskog vrtića “Radost” Gordana Lovrić kaže za Srpskainfo da su u ovoj predškolskoj ustanovi preduzeli sve neophodne mjere kako bi se izborili sa sezonom virusa.

– Ovo je period poslije praznika kada se obično pojavljuju virusi, a pogoduje im i toplije vrijeme. Krajem januara i početkom februara je posljednji talas prehlada. Imamo medicinsku sestru koja je u direktnom kontaktu sa doktoricom, i više zbog straha roditelja nego zbog realne potrebe doktorica dolazi u kontrolu. Pozvali smo i Higijensko-epidemiološku službu da i oni dođu u svakom slučaju iako su nam poručili da nema epidemije – kaže Lovrićeva.

Dodaje da je danas u vrtiću “Radost” boravilo 220 od ukupno 450 mališana koji su upisani u ovu ustanovu. Objašnjava da je teško procijeniti koliko je tačno mališana odsutno zbog virusa, jer je dio njih na čekanju koje roditelji iskoriste zbog popusta u januaru, dok ima i onih koji su na zimovanju sa roditeljima.

– Ima veliki broj roditelja koji su se uplašili pa ne dovode djecu i čekaju da dobiju konačne rezultate provjera. Smatram da roditelji nemaju razlog da se plaše, jer da postoji veća opasnost po zdravlje djece mi bi u vrtiću zatvorili grupu i ne bi radili. Vrtići u Kozarcu i Omarskoj nemaju veći broj izostanaka djece – kaže ona.

Poručuje da sve informacije koje imaju dijele sa roditeljima te da je i doktorica sa njima u stalnom kontaktu.

– Ako mi u vrtiću primjetimo da dijete kašlje ili ima temperaturu poziva se roditelj da uzme dijete, ako ima 4 ili 5 djece sa nekim simpotomima, bakterijskom ili virusnom infekcijom, dezinfikuje se sav prostor od igračaka, prostora, materijala i svega ostalog – ističe Lovrićeva.

Pedijatar Doma zdravlja Prijedor primarijus doktor Azra Pašalić kaže da redovno obilazi vrtiće i pregleda svu djecu koja imaju bilo kakvu naznaku virusa. Objašnjava da bolesna djeca dobiju terapiju, borave kod kuće i u vrtić se vraćaju tek nakon kontrole koja pokaže da su zdravi. Dodaje da trenutno toplo vrijeme pogoduje rinovirusima koji izazivaju upale respiratornih organa.

– Povećan je broj upala respiratornih puteva, ali kao i obično u ovo vrijeme. Imali smo par slučajeva streptokokne upale grla i jedan slučaj šarlaha. Veliki je broj djece školskog uzrasta koja nam se javljaju jer su bili na raspustu i izolovanim uslovima a sada su krenuli u školu, odnosno u zatvorenom su prostoru, puno je djece i ako imaju mlađu braću i sestre kod kuće mogu im prenijeti viruse. Osim toga, oboljevaju i odrasli. To su virusi i oboljenja slična gripi, ali gripe kod nas još nema – tvrdi Pašalićeva.

Dodaje da infekcije gornjih disajnih puteva počinju kašljom, visokom temperaturom, eventualno povraćanjem i proljevom.

– To su simptomi koji su isti kod virusnih i bakterijskih infekcija. Kod 75 odsto djece su virusne infekcije koje mogu kasnije preći u bakterijske ili ostati na tom nivou. Nema potrebe za strahom, doktori su tu i brinu o djeci – kaže ona.

Navodi da jenjava sezona stomačnih virusa kojima takođe pogoduje toplo vrijeme i dodaje da je i u decembru bio veći broj oboljelih sa upalom pluća i grla.

Među preventivnim mjerama na prvom mjestu Pašalićeva ističe higijenu.

– Najbitnija je higijena ruku, ona je bitnija od nošenja maske u slučaju virusa koji se prenose kapljičnim putem.Obavezno prati ruke prije i poslije jela, po izlasku iz javnog prevoza. Trebalo bi izbjegavati veća okupljanja u zatvorenim prostorima. Za djecu je bitno da izlaze često napolje, jer napolju jačaju imunitet a virusa nema napolju. Virusi i bakterije su u zatvorenim prostorima, u kućama, sobama u igraonicama. Obavezna je pileća supa za koju je dokazano da jača imunitet kao i prirodni cijeđeni sokovi – savjetuje Pašalićeva.

Dodaje da će djeci koja obole ljekari propisati odgovarajuće terapije, te da su u nekim slučajevima potrebni i antibiotici. Ističe da bakterija streptokoka kod neke djece izazove anginu ili upalu grla i ždrijela, dok se kod drugih odrazi kao šarlahni osip. Podsjeća da ova bakterija nije opasna danas kao prije pet decenija.

– Temperaturu treba skidati ako je ona iznad 38,5, tuširati dijete, davati mu dosta tečnosti da pije i antipiretike. U slučaju stomačnih tegoba ne treba odmah dijete priključiti na infuziju, jer to se više ne radi ni u svijetu, već treba djetetu davati oralnu infuziju, odnosno na svakih pet minuta po kafenu kašiku čaja ili rastvora sa elektrolitima – kaže Pašalićeva.

Smatra da su roditelji u većem strahu za zdravlje djece zbog korona virusa koji se pojavio u svijet, ali poručuje da vjeruje u Institut za javno zdravstvo RS sa kojim je svakodnevno u kontaktu Higijensko-epidemiološka služba prijedorskog Doma zdravlja.

EuroBlic-srpskainfo.com