U Prijedoru je u petak otvorena “Druga Balkanska izložba sitnih životinja” koja je okupila oko 100 izlagača sa 2.000 životinja iz deset zemalja.

Radovan Damjanović iz Prijedora uzgaja patuljaste konkinkine, velike orpingtone i šaboe.

Njegov japanski šabo na ovoj izložbi ponio je titulu šampiona.

-Japanski šabo je najmanji svojoj rasi. Kod ovog šaboa se gleda rep za koji je bitno da bude što veći, a sam pijetao treba da bude što manji. Posmatra se krijesta koja mora biti ispravna. Bitna je i boja da je originalna, kvalitetna i da ima sjaj – priča ponosno Damjanović dok pokazuje šampiona.

Dodaje da sva ostala minijaturna živina ima i veliku varijantu, ali da je japanski šabo poseban jer nema veliku verziju. Ženke mogu dostići težinu od 500 grama, a mužjaci tek 600 grama. Budući da je jedinstven, japanski šabo je popularan u svijetu, a Japanci ga rado drže u oblakoderima i u soliterima kao kućne ljubimce.

Ovu izložbu nije propustio ni Andrija Milanović (11) koji je jedan od najmlađih članova Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub” iz Prijedora. Njegov par potkozarskih patuljastih đuđa ovaj put samo je u revijalnom dijelu izložbe.

-Mužjak je ranije dobijao titulu šampiona, ali volio bih da ove godine dobijem zahvalnicu, vidio sam da su lijepo izrađene od drveta i jako mi se sviđaju – kaže Andrija.

Dodaje da je pored đuđa, izložio i par konkikina te jednog zeca.

-Svoje životinje držim na selu kod djeda, koji mi najviše pomaže oko njih. Imam đuđe, konkikine, zečeve, morke, domaće kokoške i papagaje. Preporučio bih i ostaloj djeci da nabave jedan par nekih životinja, kao što su đuđe, kanarinci ili patke i onda će se ljubav prema životinjama razvijati, a vremenom mogu imati i više životinja – priča Andrija.

Uzgajivač golubova i živine iz Srbije Igor Stevanović ističe da mu se upravo i sviđa to što u Prijedoru ima veliki broj mališana koji posjećuju izložbe životinja, ili su i uključeni u njenu organizaciju i pripremu.

-Oduševljen sam što se u Prijedoru vodi računa o tome da se predškolska i školska djeca upoznaju sa živim svijetom koji ih okružuje. Žalosno je što danas mladi više vremena provode uz kompjutere, igrice i neke druge aktivnosti, a ne bave se sportom ili nekim ovako zanimljivim hobijem – smatra on.

Dodaje da on ima oko 150 komada živine i golubova koje uzgaja oko 25 godina.

-U Prijedoru sam izložio američke kraljevske golubove, gušane, indijske patke trkačice i orpingtone. Uzgajanje životinja ne zahtjeva mnogo vremena. Mora se voditi računa o zdravstvenom stanju, osnovnoj njezi i da imaju adekvatnu hranu. Postoje neke rase golubova ili živine koje iziskuju mnogo više njege, ali sve je to ljubav. Bitna je podrška roditelja i članova porodice. Tu se mladi druže sa starijima, stari sa mladima i razmjenjuju iskustva – priča Stevanović.

Posebna atrakcija za najmlađe je piton u vlasništvu Sulje Zenkovića iz Ljubije.

-Cijeli život se bavim uzgojom ptica i golubova, a prije par godina nabavio sam pitona i guštera agamu. Volim životinje, a vole ih i djeca. Piton nije zahtjevan, rijetko jede, nije opasan, drže ga i djeca – ističe Zenković.

Savezni sudija za živinu iz Srbije Zoltan Boćan ipak najmlađima preporučuje da nabave patuljaste konkikine.

-Tri su dovoljne za početak. Bitno je da djeca uz njih nauče da imaju obaveze. One su najviše za ukras. Ne simeju da hodaju po kiši i blatu jer se razbole. Ja ih imam oko 200. Ženke snesu do 80 jaja godišnje, jaja su odlična, imaju žuća žumanca i tijesto za supu je lijepo žuto pa moji ukućani samo od ovih jaja prave tijesto za supu – kaže Boćan.

Predsjednik Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životinja “Golub” iz Prijedora Mladen Goronjić, kaže da je ovo druga Balkanska izložba sitnih životinja, ali i 40. međugradska.

-Pored toga, Udruženje “Golub” proslavlja 40 godina postojanja i tim povodom odlučili smo da napravimo spektakl i manifestaciju koja do sada nije viđena. Za Prijedor možemo slobodno reći da je grad odgajivača živine, golubova ptica i sitnih životinja jer ih ima zaista mnogo i Prijedor zaslužuje ovakvu izložbu – ističe Goronjić.

Cijena ulaznice za djecu je jednu marku, a za odrasle tri marke.

EuroBlic-srpskainfo.com

Povezane vijesti

Oštra Luka: Pri kraju nova zgrada Skupštine opštin... Opština Oštra Luka pokrenula je pregovarački postupak za dodatne radove na završetku izgradnje objekta Spomen sobe i sale Skupštine opštine sa izvođač...
Grad Prijedor: Za opštu komunalnu potrošnju 860.00... U budžetu Grada Prijedora za opštu komunalnu potrošnju predviđeno je 860.000 KM. Za izvođenje ovih radova u postupku javnih nabavki odabrano je pri...
DNS – Pavić: Mladi da grade bolju budućnost ... Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas u Prijedoru da je mlade DNS-a još jednom upoznao sa osnovnim smjernicama politike DNS-a, kao i sa Prog...
Odsjek za strateško planiranje: Grad Prijedor akti... Grad Prijedor jedna je od prvih lokalnih zajednica koja putem veb platforme pokušava da napravi bazu podataka Prijedorčana u inostranstvu. Grad pos...
Skupština grada Prijedora: Poziv zainteresovanima ... Skupština grada Prijedora uputila je javni poziv predstavnicima nevladinih organizacija, fondacija, sindikata i drugih udruženja građana za podnošenje...
Prijedor: Sa navijačima biti sagovornik, a ne prot... Učesnici sastanka o sprečavanju incidenata i krivičnih djela počinjenih iz mržnje i predrasuda, koji je u Prijedoru organizovao OEBS, pozvali su preds...
Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora ̶... Agencija za ekonomski razvoj grada Prijedora "Preda-PD" dobila je nagradu "Kapetan Miša Anastasijević" kao najbolja razvojna agencija u Republici Srps...
Prijedor – Kampanja “16 dana aktivizma... U proteklih 12 mjeseci, prema podacima nevladinih organizacija koje se bave rodno zasnovanim nasiljem, u BiH je zabilježeno 12 ubistava žena u kojima ...