Pozivamo Vas da nam se pridružite u nedjelju 9. juna 2019. godine, povodom Dana rijeke Sane i Svjetskog dana životne sredine, na samim izvorima rijeke Sane gdje Koalicija za Sanu već desetu godinu za redom pravi izlet i upozorava javnost na uništavanje rijeke Sane i njene ljepote.

Ovim izletom želimo da naglasimo inicijativu (http://czzs.org/prihvacene‐inicijative‐zazastitu‐izvora‐i‐kanjona‐rijeke‐sane/) za proglašenje zaštićenog područja “izvora rijeke Sane sa ponorom Mračaj” i “zaštićenog područja kanjona Prizren Grad” kako bi se preostale prirodne vrijednosti ovog kraja i rijeke Sane sačuvale i stavile pod zaštitu. Proglašenjem zaštićenog područja sačuvaće se obilježja i vrijednosti rijeke Sane, kako bi i naredne generacije uživale u njenoj ljepoti.

U Peckoj ćemo se dotaći još jedne vrlo važne i interesantne teme koju zagovaramo već godinama, a to je solarna energija koja je jedan od obnovljivih izvora energije koja ima mnogo potencijala u našoj zemlji.

“Solarna Pecka” je inicijativa čiji je cilj dovesti čistu i održivu soalrnu energiju u selo Pecka ‐ nadomak Mrkonjić Grada u okviru “Centra za posjetioce Pecka” kroz model građanskog učešća i zajedničkog ulaganja.

Plan izleta
• Polazak organizovanim prevozom iz Banjaluke (Stara autobuska stanica) i Prijedora (ispred gradskog stadiona) je 9. juna (nedjelja) u 9.00
• U 11.30 je planirana kraća pauza ispred Centra za posjetioce Pecka i okupljanje učesnika,
• U 12.00 polazak prema izvorima rijeke Sane
• Od 13.00 – 16.00 časova, planiran obilazak izvora, fotografisanje, druženje i ostale slobodne aktivnosti
• Oko 16.00 povratak, gdje je planirana kraća pauza za odmor uz kaficu u Solarnoj Pecki (https://www.facebook.com/solarnapecka/) te povratak kući u ranim večernjim časovima

Prevoz za medije je besplatan. Broj mjesta za organizovani prevoz je ograničen.

Svi zainteresovani mediji se trebaju prijaviti organizatorima do petka 8. juna 2019. godine,
na sljedeće kontakte:

Za Banja Luku: Dragana Skenderija, dragana.skenderija@czzs.org, 065/750‐332, 051/433‐141 u periodu od 9 do 16 časova radnim danom ili lično na adresi Centra za životnu sredinu, Miše Stupara 5, Banja Luka.
Za Prijedor: Goran Krivić, gorankrivic@gmail.com, 065/690‐972.

Možete da se prijaviti i putem poruke na FB stranici grupe Sačuvajmo Sanu.

Zainteresovani iz gradova u slivu rijeke Sane kao i iz drugih gradova mogu da se prijave
organizatorima u Banjaluci ili Prijedoru u zavisnosti koji grad im je bliže da mogu da se
priključe organizovanom prevozu.

Svi učesnici izleta dužni su poštovati i pridržavati se uputstava organizatora i vodiča! Učesnici su dužni sebi ponijeti: udobnu garderobu (zavisno od vremenskih prilika), prikladnu obuću (najpoželjnije su planinarske gojzerice, papuče i sandale ne dolaze u obzir!), hranu, piće, fotoaparat…

Svi koji planiraju da na izlet idu u privatnoj režiji (svojim automobilima), takođe se trebaju prijaviti organizatorima kod Centra za posjetioce Pecka, radi lakše organizacije samog izleta.

U nadi da ćete nas medijski propratiti i podržati našu inicijativu srdačno Vas pozdravljamo I očekujemo na Sani!

Za više informacija kontakt osoba je:
Krivić Goran
Koalicija za Sanu
065 690 972
gorankrivic@gmail.com