U Prijedoru je obilježena 27. godišnjica od Dana odbrane grada, kada su pripadnici tzv. zelenih beretki, paravojne muslimanske formacije, napale Prijedor u cilju preuzimanja komande nad gradom.

U znak sjećanja na stradale borce, brojne delegacije položile su vijence ispred spomen-ploče u holu zgrade prijedorske Policijske uprave i centralnog spomen – obilježja “Za krst časni”, gdje je služen parastos.

Vijenac je položio i izaslanik predsjednika Republike Srspke, Miladin Dragičević.

U toku napada paravojnih muslimanskih formacija, Zlatko Ritan izgubio je oca. Posljednjih riječi koje mu je uputio, tog kobnog maja i danas sjeća.

– Oni su išli na djelovanje u Priejdor gdje su ih te ektremističke jedinice napale. Sjećam se da je otac rekao da ne bi žalio poginuti da ja ne bi ratovao za 30 godina. I mislim da je to dovoljno – priča Zlatko Ritan, dijete stradalog borca u toku odbrane Prijedora.

Cilj napada na Prijedor bilo je preuzimanje vitalnih ustanova u centru ove regije, prije svega policijske stanice, tadašnje Opštinske uprave i centra za informisanje.

– Raspolažem podatkom da je to bilo 370 dobro obučenih i naoružanih ljudi koji su iz četiri pravca napali grad Prijedor, sa namjerom da ga zauzmu – istakao je Zdravko Torbica, penzionisani policajac Policijske staniee Prijedor.

Darko Kačavenda, učesnik u odbrani Prijedora, kaže da su se i nakon 27 godina okupili da odaju počast palim borcima.

– Mi koji smo ispisivali granice Republike Srpske svojom krvlju i svojim životima, ne želimo nikom zlo, samo da živimo i da radimo – dodaje Kačavenda.

Iz Prijedora je danas poslata poruka mira i suživota.

– Na nama je da i dalje nastavimo život bez obzira koliko godina je prošlo. Htjela bih na neki način da ovo obilježavamo, da se sjećamo, ali da nastavimo da živimo – naglasila je Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

– Trudimo se, kako smo u gradu Prijedoru i započeli, da stvaramo međusobno povjerenje da nam se ne dešavaju strahote koje su bile. A grad Prijedor je grad koji ima razvojnu šansu, ako je ne pokvarimo sami među sobom – zaključio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

U odbrani grada Prijedora od paravojnih muslimanskih formacija, 30. maja 1992. godine, 15 srpskih pripadnika vojske i policije izgubilo je život, a 26 ih je teže i lakše ranjeno.

RTRS