Koordinacioni tim Vlade Republike Srpske za praćenje stanja u Srpskoj usljed najavljenih obilnih kišnih padavina održao je danas peti sastanak, u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, kojem je prisustvovao i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da je na sastanku ponovljeno da su vodostaji rijeka u Republici Srpskoj u opadanju i da nema posebnih opasnosti.

– Ono što je bilo predmet našeg interesovanja na današnjem sastanku je vodostaj rijeke Save i tu situaciju pratimo. Vodostaj rijeke Save u ovom momentu u Gradišci je na maksimalnom nivou i ne očekujemo njen rast u narednom periodu, osim nizvodno od Srpca zbog manjeg priliva iz Vrbasa i ostalih pritoka – objasnio je predsjednik Vlade.

Predsjednik Vlade Radovan Višković napomenuo je da je značajno to što rijeka Sava stagnira u Gradišci i u Hrvatskoj kod Јasenovca, te da je na koti redovne odbrane od poplava.

– Ne očekujemo da u narednih par dana rijeka Sava pravi neke značajnije štete, pogotovo ako pričamo o Bijeljini i Semberiji, a naročito jer su vodostaji Bosne, Vrbasa i drugih pritoka u značajnom opadanju, dok je vodostaj rijeke Save kod Srpca u stagnaciji – naglasio je premijer Višković.

On je rekao je da je na sastanku dogovoreno da će biti napravljena analiza svih dešavanja u proteklim danima i da se iz njih moraju izvući pouke, kao i da se neke situacije i procedure moraju mijenjati.

– Odgovorno tvrdim – ima ljudskog faktora i taj ljudski faktor u narednom periodu mora biti sveden na minimum, tako da od toga ne zavise nečiji životi ili imovina – istakao je.

Premijer Višković izjavio je da je dogovoreno da će Republička uprava civilne zaštite pomoći u traženju dva nestala lica u rijeci Bosni.

– Federalna Civilna zaštita zatražila je pomoć i naša Civilna zaštita će se uključiti u potragu – rekao je predsjednik Vlade.

On je napomenuo da Republika Srpska u ovim poplavama nije imala ljudskih žrtava, zahvaljujući reakcijama svih u sistemu odbrane od poplava.

– Moram da podsjetim javnost da je Republička uprava civilne zaštite već 8. maja upozorila sve načelnike i gradonačelnike na nadolazeću hidrometeorološku situaciju, a da su prve padavine bile 12. maja – objasnio je predsjednik Vlade i zahvalio medijima na saradnji i informacijama koje su donosili sa terena.

Predsjednik Višković rekao je da će štete od poplava biti procijenjene u narednom periodu.

To će, prema njegovim riječima, raditi komisije koje će formirati načelnici i gradonačelnici, a Vlada Republike Srpske učestvovaće u saniranju tih šteta.

– Na sastanku smo se dogovorili i oko pojedinih mjera. Posredstvom Fonda solidarnosti danas smo Јavnoj ustanovi “Vode Republike Srpske” interventno doznačili dva miliona KM za određene aktivnostiih koje su već počele na samom početku poplava – rekao je Višković.

On je precizirao da je odobreno 900 hiljada KM za saniranje odbrambenog nasipa na rijeci Moštanici u Kozarskoj Dubici, te oko 400 hiljada KM za radove na zaštiti od poplava u banjalučkom naselju Česma.

– Odobrili smo oko 350 hiljada KM za čišćenje obodnih kanala u Modriči i 100 hiljada KM za čišćenje kanala u Vukosavlju – pojasnio je predsjednik Višković i dodao da je danas Vladi stigao zahtjev iz Gradiške za sredstva u iznosu od 200 hiljada KM, u svrhu čišćenja oborinskih kanala na području ovog grada.

– Iz ovoga svega ćemo izvući pouku. Već sam spomenuo i ribnjak Saničani u Prijedoru, i to je nešto što se u narednom periodu ne smije dozvoliti, bez obzira ko drži koncesiju. Ako treba, mijenjaćemo i zakonska rješenja, ali svaki koncesionar koji polaže pravo na imovinske odnose, mora voditi računa da taj njegov objekat ili imovina ne ugrožavaju imovinu drugih lica – naglasio je predsjednik Vlade Srpske.

On je rekao da ribnjak “Saničani” mora biti u ispravnom stanju, bez obzira što ne radi, jer predstavlja prijetnju za grad Prijedor.

– Banka koja ima koncesiju, a ne želi da vodi računa o tome, treba da to prepusti ili gradu ili državi – istakao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

On je još jednom ponovio da će biti unaprijeđena zakonska rješenja u vezi sa imovinsko-pravnim odnosima.

– U Prijedoru je zbog tog ribnjaka došlo do panike, jer se pojavila informacija da su možda oštećene brane. Moramo konstatovati da se tim objektom ne gazduje na domaćinski način i ništa se ne poduzima da taj objekat ne predstavlja opasanost. To ćemo ispraviti i neće se više dozvoliti ova situacija – rekao je premijer Višković.

Najavio je da će Republička uprava za geodetske i imovinsko – pravne poslove, na njegov nalog, izdati obavještenje svim načelnicima i gradonačelnicima u vezi sa procedurama hitnog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, a koje se tiču izgradnje nasipa.

– Ne može se dozvoliti da u Prijedoru jedno čitavo naselje, preko 300 objekata, bude poplavljeno zato što nisu riješeni imovinsko- pravni odnosi na 30 metara parcele. Propisaćemo procedure, tražićemo i narediti da svi načelnici i gradonačelnici, ukoliko imaju takav problem, za takve objekte moraju tražiti od Vlade Srpske rješavanje tog pitanja kroz proglašenje opšteg interesa. Mi ćemo to rješavati po hitnoj proceduri – poručio je predsjednik Vlade Republike Srpske.

On je istakao da će, ukoliko bude potrebno, u takvim situacijama biti predloženi leks specijalis zakoni koji će se odnositi na objekte vodozaštite.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Igor Kovačić rekao je da u narednom periodu neće doći do potpune stabilizacije vremenskih prilika, ali da obilnih padavina neće biti.

RTRS

Povezane vijesti

NOVE NESUGLASICE U PRIJEDORSKOM SDS-U: PREDSJEDNIK... Da stvari u Srpskoj demokratskoj stranci Prijedor odavno “ne štimaju” i da postoje dvije “struje” svima je poznato. Ako je suditi prema posljednjim...
ODBORNICI TRAŽE NA UVID FISKALNE RAČUNE: SKUPŠTINA... Godišnji plan održavanja, rehabilitacije i zaštite puteva i ulica na području grada Prijedora, drugi put je povučen sa dnevnog reda sjednice Skupštine...
“NEZAVISNE” DONOSE PLAN OVOGODIŠNJIH U... Više od 25 miliona maraka trebalo bi ove godine da bude utrošeno na 21 projekat, koji, između ostalog, podrazumijevaju sanaciju, izgradnju i moderniza...
OBUSTAVLJEN SAOBRAĆAJ NA PUTU PRIJEDOR-KOSTAJNICA ... Zbog veće količine vode na kolovozu obustavljen je saobraćaj na regionalnom putu Prijedor-Kostajnica, na području oštine Kostajnica, saopšteno je iz A...
VELIKA RASPRODAJA U SPORT VISION OUTLETU U PRIJEDO... Kako svakog dana rastu temperature odlučili smo da vas rashladimo padom cijena i viješću da Sport Vision kompanija organizuje veliku ljetnu rasprodaju...
OBILJEŽENA SLAVA GRADA PRIJEDORA I CRKVE SVETE TRO... Slavskim obredom uz lomljenje slavskog kolača i slavskim ručkom grad Prijedor i Crkva Svete Trojice proslavili su krsnu slavu Svetu Trojicu - Duhove. ...
OČEKUJE SE JAKO NEVRIJEME-PROTIVGRADNA ZAŠTITA SPR... Јako nevrijeme praćeno gradom očekuje se poslijepodne zapadno od rijeke Bosne, ali ga Protivgradna preventiva Republike Srpske spremno dočekuje, rekao...
PRIJEDOR: KONCERTOM DUHOVNE MUZIKE POČELO OBILJEŽA... Koncertom duhovne muzike koji je sinoć održan u Crkvi Svete Trojice u Prijedoru počelo obilježavanje krsne slave Sveta Trojica-Duhovi koju zajedno obi...