Imamo 11 hiljada stanovnika, još 1929. godine smo imali status opštine koji nam je ukinut ’63, imamo i druge preduslove pa ne vidimo razloga da ponovo ne budemo opština – to je poruka koja stiže iz Omarske, prijedorske mjesne zajednice u kojoj, u posljednje vrijeme, aktivno rade na vraćanju nekadašnjeg statusa.
Formirali su inicijativni odbor, obezbjedili i podršku svih nivoa vlasti i trenutno izrađuju elaborat ekonomske opravdanosti.

“Bivša teritorija opštine Omarska obuhvata 12 mjesnih zajednica, po našim procjenama to je oko 13.000 stanovnika. Rudnik ne bi bio definitivno jedini izvor finansiranja, imamo neke pokazatelje, ne bih izlazio sa konkretnim ciframa, ali negdje oko 150-160 privrednih subjekata”, ocijenio je Branko Anđić, član inicijativnog odbora.

Ima tu još posla, kaže Anđić. Treba prikupiti potpise 30 odsto stanovnika, a onda ide inicijativa prema republičkom parlamentu. Omarščani su uvjereni da će u svojoj namjeri uspjeti, pa očekuju da bi status opštine mogli da dobiju već početkom naredne godine.

Dok su se u Omarskoj bacili na posao, u Novoj Topoli kod Gradiške, tek pričaju o ideji da jednog dana postanu opština. Tu se ugledaju i na Gradišku, koja je nedavno dobila status grada. Kroz naše naselje prolazi prometna magistrala, imamo drugu najveću osnovnu školu u Republici Srpskoj, u izgradnji su fabrike, a poljoprivreda nas sve hrani, kažu u Novoj Topoli.

“Mi imamo između pet i šest hiljada stanovnika, imamo jednu pozitivnu stvar, to je Agroindustrijska zona u Novoj Topoli koja je vrlo perspektivna”, naglasio je Siniša Pauković, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Nova Topola.

I jedni i drugi trebalo bi da se jave u nadležno ministarstvo. Iz Ministarstva lokalne uprave i samouprave Republike Srpske poručuju da od donošenja Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srpske, 2009. godine, donesen je samo Zakon o osnivanju opštine Stanari 2014. godine. Drugih zahtjeva za osnivanje novih opština u Srpskoj, kažu, nije bilo.

Neće biti lošije ni Omarskoj ni Topoli, poručuju iz Stanara, najmlađe opštine u Republici Srpskoj. Kažu da je njima krenulo nabolje otkako su počeli da brinu sami o sebi.

“Poslovi koji su rađeni 30 godina, od kada smo dobili status opštine, završeni su za četiri godine”, izjavio je Dušan Panić, načelnik opštine Stanari.

Zasad je Omarska najbliža statusu opštine. Postoje ideja da i Gornji Podgradci zatraže taj status.

ATV BL