Polaganjem vijenaca i služenjem pomena, u Kozarskoj ulici u Prijedoru danas je obilježeno 27 godina od pogibije dvadesetogodišnjeg policajca Radenka Đape iz Gornjeg Jelovca.

-Najžalosnija je činjenica da ni 27 godina nakon što se dogodio, za ovaj zločin niko nije odgovarao, a više je nego jasno da su prve žrtve u Prijedoru bili Srbi – rekla je Zdravka Karlica, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila grada Prijedora.

Ona je dodala da je Radenkov otac Radovan umro prije dva mjeseca i žalosno je što nikada nije saznao ko mu je tako mučki ubio sina.

-Pravda nije zadovoljena. Pucanj u Đapu je bio pucanj u mir jer je taj zločin označio početak rata u gradu na Sani. Mi ćemo i dalje obilježavati ovu tužnu godišnjicu i nadaćemo se da će i za njega jednog dana stići pravda – rekao je Slaviša Knjeginjić, potpredsjednik gradske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Radenko Đapa ubijen je u noći između 30. aprila i 1. maja 1992. godine, a spomen-ploča u Kozarskoj ulici na mjestu njegove pogibije podignuta je 2012. godine.

Tekst i foto – Aleksandar Drakulić – www.prijedordanas.com