U Gradskoj upravi Prijedor danas je izvršena primopredaja objekta nekadašnjeg “Tropika” u Brezičanima, između ovog domaćeg trgovačkog lanca i italijanske “Kalcedonije”.

Ovo tekstilno preduzeće otkupilo je pomenuti objekat za svoju kćerku firmu “Bitres”.

Gradonačelnik Milenko Đaković je izrazio zadovoljstvo ovim činom, kojim su, kako je naglasio, stvoreni uslovi da italijanska “Kalcedonija” krene sa poslovanjem u Prijedoru.

“Italijanska firma otkupila je ovaj prostor i najavila njegovu skoru rekonstrukciju u trening centar uz jednu proizvodnu liniju za šivenje i pletenje”, potvrdio je Đaković.

On je istakao da su, pored toga, riješeni svi imovinsko-pravni odnosi kad je u pitanju zemljište na Aerodromskom naselju, gdje treba da se gradi proizvodna nova hala za “Kalcedoniju”.

“Dokumentacija u Italiji je završena. Čeka se da se aktivira u našem gradu. Početak radova očekuje se u maju ili junu ove godine. Nakon ove faze, mi ćemo potpisati ugovor o otkupu zemljišta za izgradnju hale na Aerodromskom naselju” poručio je Đaković.

Predstavnik “Kalcedonije” Frančesko Rufoli rekao je da je ovim činom postavljen kamen-temeljac cijelog projekta u Prijedoru.

“Zahvaljujem se gradonačelniku i Gradskoj upravi, jer su u svakom trenutku bili tu za nas, kako bi nam pomogli u rješavanju svih birokratskih i tehničkih pitanja”, rekao je Rufoli.

Pogon u objektu “Tropika” kao trening centar za previh šezdesetak ranika trebalo bi da krene najkasnije u prvoj polovini aprila, najavio je Rufoli dodajući da će sa završetkom proizvodne hale na aerodrskom naselju u prvoj fazi “Kalcedonija” zaposliti oko 700 radnika, a da se nakon toga može očekivati posao i do 1.500 ljudi.

Marin Čurčić, predstavnik “Tropika”, zahvalio se gradonačelniku, jer je uspostavio kontakt između ove dvije kompanije. On je najavio da “Tropik”, koji već zapošljava 150 radnika u gradu na Sani, planira širenje svog lanca u Prijedoru, što će značiti i nova radna mjesta.

www.prijedorgrad.org