Prijedorska firma “Niskogradnja Marjanović” uspjela je da obori odluku „Puteva RS“ kojom je milionski vrijedan posao održavanja puteva dodijeljen preduzećima „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“.

Radi se o ugovoru vrijednom 22,2 miliona KM bez PDV-a za četvorogodišnje održavanje puteva u Oblasti 1, koji su „Putevi RS“ u junu prošle godine dodijelili firmama „Prijedorputevi“ i „Kozaraputevi“ i to tek iz trećeg pokušaja.

Tender je raspisan još 2016. godine, ali zbog brojnih žalbi ovo preduzeće nije uspjelo da ga okonča, a nakon posljednje odluke Kancelarije za razmatranje žalbi BiH taj posao će očigledno još potrajati.

Nakon što su polovinom prošle godine „Putevi RS“ dodijeli posao „Prijedorputevima“ i „Kozaraputevima“, „Niskogradnja Marjanović“ je uložila žalbu koju je Kancelarija odbacila i potvrdila odluku „Puteva“.

Međutim, „Nikogradnja Marjanović“ ne odustaje i podnosi tužbu Sudu BiH protiv tog rješenja. Sud je u julu prošle godine presudio u korist „Niskogradnje“ i predmet vartio Kancelariji za razmatranje žalbi na ponovni postupak.

Rješenjem od 21. januara, Kancelarija je usvojila žalbu „Niskogradnje Marjanović“ i kompletan postupak ponovo vratila „Putevima“.

„Poništava se akt „Puteva RS“ od 16. februara 2018. godine i predmet vraća ugovornom organu na ponovni postupak. Obavezuju se „Putevi“ da „Niskogradnji Marjanović“ nadoknade troškove postupka. Ovaj organ će pokrenuti prekršajni postupak protiv ugovornog organa”, navedeno je u rješenju Kancelarije koja je konstatovala da su „Putevi“ nastavili postupak javne nabavke iako je sud naložio da on bude obustavljen.

Vršilac dužnosti direktora „Puteva RS“ Nenad Nešić rekao je za CAPITAL da je tek danas dobio odluku te da je pravni sektor ovog preduzeća analizira.

„Mi ćemo postupiti u skladu sa zakonom i predviđeni rokovima“, kaže Nešić.

Sporni tender za održavanje puteva u Oblasti 1, koja obuhvata puteve na području Prijedora, Novog Grada, Kostajnice, Dubice, Krupe na Uni, Banjaluke i Gradiške u dužini od 505 kilometara, „Putevi RS“ duže od dvije godine bezuspješno pokušavaju da sprovedu. Oni su u oktobru 2016. godine ovaj posao dodijelili „Kozaraputevima“ i „Prijedorputevima“ iako je grupa koju predvodi „Niskogradnja Marjanović“ dostavila 12 miliona KM nižu ponudu.

Nakon toga krenule su žalbe, a posljednju koju je podnijela „Niskogradnja Marjanović“ Kancelarija za razmatranje žalbi BiH je odbacila. Nakon toga „Putevi“ RS su sa „Prijedorputevima“ i „Kozaraputevima“ potpisali četvorogodišnji ugovor vrijedan 22,2 miliona KM bez PDV-a, o čemu je CAPITAL ranije pisao.

Međutim, „Niskogradnja Marjanović“ je podnijela tužbu protiv rješenja Kancelarije za razmatranje žalbi, koju je sud prihvatio, da bi Kancelarija sad prihvatila njihove argumente i naložila „Putevima“ da ponove postupka izbor izvođača za ovaj milionski vrijedan posao.

Capital.ba