U organizaciji Gradske uprave, u Prijedoru je održan Poslovni forum prijedorske dijaspore i lokalnih privrednika.

Cilj poslovnog foruma, koji je dio aktivnosti u okviru projekta “Dijaspora za razvoj” je povezivanje prijedorske dijaspore i lokalnih privrednika, povećanje broja inostranih ulagača i otvaranje novih radnih mjesta.

Grad Prijedor učestvuje u ovom projektu, uz saradnju sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vladom Švajcarske u partnerstvu sa Razvojnim programom Ujedinjenih nacija i Međunarodnom organizacijom za migracije u BiH.

Na Poslovnom forumu u Prijedoru predstavljena je investiciona ponuda grada, kao i uspješne prijedorske kompanije, koje su pokrenuli ljudi iz dijaspore.

U Prijedoru je do sada, uz inostrani kapital, otvoreno 13 preduzeća.

Među njima je i preduzeće “Edna metalvorking”, koje je pokrenuto zahvaljujući kapitalu, stečenom u Njemačkoj i koje zapošljava 29 radnika. Trenutno traže još četiri radnika.

“Tako smo i otpočeli, skromno, malo, sa tri proizvodna radnika. Danas smo narasli, prerasli smo Preduzetnički inkubator. On je u Njemačkoj, traži nam tržište”, kaže Edina Rahman, direktorica “Edna Metalvorking” Prijedor.

Cilj Poslovnog foruma je značajnije uključivanje dijaspore u razvoj lokalne privrede.

“Osnovna svrha cijelog projekta je da uvežemo našu dijasporu i da na neki način pokušamo da njihova znanja, vještine, pa na kraju i njihov kapital povežemo sa našim lokalnim privrednicima”, navodi Zinajda Hošić, šefica Odsjeka za strateško planiranje Grada Prijedora i vođa projekta “Dijaspora za razvoj”.

Grad Prijedor jedna je od najvećih multietničkih lokalnih zajednica u BiH, a prijedorska dijaspora je mnogobrojna i značajna za razvoj lokalne privrede.

Ovaj forum ima za cilj povećanje broja inostranih ulagača i otvaranje novih radnih mjesta.

“Mi i dalje pozivamo sve pripadnike prijedorske dijaspore koji imaju mogućnosti da otvaraju privredne subjekte u gradu Prijedoru, jer nam je želja da što više građana Prijedora zaposlimo, a to je poziv i ostalim investitorima koji žele da investiraju u gradu”, rekao je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Predstavljeni su i dvojezični promotivni katalozi sa prijedorskom investicionom ponudom, a kreirana je i veb platforma za uvezivanje dijaspore i lokalnih privrednika.

RTRS