U Banjaluci su potpisani sporazumi predstavnika Generalnog konzulata Srbije, Vlade Republike Srpske i 16 opština i gradova Srpske u kojima će donacijom Srbije od pet miliona evra biti izgrađeni infrastrukturni projekti.

Novac je već na računu lokalnih zajednica,a izgradnja projekata počinje nakon završetka procedura javnih nabavki. Značajna suma namijenjena je i zapošljavanju mladih.

Opštini Sokolac odobreno je 150.000 evra. To je dovoljno za završetak izgradnje puta do zgrada alternativnog smještaja izbjeglih lica, kapele na srpkom vojničkom spomen-groblju “Mali Zejtinlik” i vodovoda za 800 domaćinstava.

“Pravimo vodovod sa opštinom Rogatica. Tu nam je nedostajalo sredstava, pa smo zamolili za pomoć da to dovršimo”, rekao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

Grad Prijedor i opština Gradiška dobili su po 250.000 evra

“Plan je da se izgradi sportska dvorana u jednom od najvećih naselja Prijedora ,Omarskoj. To je dugogodišnji projekat i želja stanovnika ovog naselja, pogotovo mlađih ljudi, koji žele da ovo što prije bude realizovano”, istakao je gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

“Ta sredstva će biti doznačena za rekonstrukciju Doma kulture u najvećoj mjesnoj zajednici u Lijevče polju, u Topoli gdje živi 5.000 ljudi. Tamo imamo razvijene kulturno-umjetničke sadržaje”, izjavio je načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić.

Dio novca iz Srbije biće uložen u tri eparhije Srpske pravoslavne crkve koje imaju crkve i manastire u Federaciji BiH. Milion maraka namijenjen je za podršku zapošljavanja.

“Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske biće odobreno 500.000 evra, koji će biti ‘pojačani’ sa milion maraka učešća Vlade Republike Srpske”, dodao je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija.

“Srbije je rukovođena jedino dobrobiti građana Republike Srpske. I nadamo se da će ova sredstva biti uložena u prave projekte i da će biti efikasno i brzo realizovani”, naglasio je genaralni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Predstavnici 16 lokalnih zajednica, koji su o ovoj fazi dobili podršku, zahvalili su na donacijama građanima i vlasti Srbije uz napomenu da ne zaboravljaju ni pomoć iz najtežeg, ratnog vremena.

Ovo je druga faza projekta Srbije koja je za 28 opština i gradova Republike Srpske dosad ukupno odobrila 10,5 milona evra bespovratnih sredstava.

RTRS