glas-ilustracijaJure Pranić zvani Purke (37) iz Prijedora osuđen je na dvije godine zatvora u banjalučkom Okružnom sudu zbog razbojništva.

Presudu je izreklo vijeće, kojem je predsjedavala sudija Vesna Stanković-Ćosović, nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je Pranić zaključio s Okružnim tužilaštvom.

Pranić je osuđen jer je 6. aprila 2011. godine napao i teško povrijedio Slavka Kočića od kojeg je uzeo 700 maraka i pobjegao. Pranjić i Kočić su se taj dan upoznali u Prijedoru gdje su zajedno pili alkohol u nekoliko kafana. Oko 20 časova naručili su taksi da ih odveze do Saničana. Na putu prema Saničanima taksista Stevo Kotaraš je na zahtjev Kočića zaustavio automobil kako bi obavio nuždu. Iz automobila su izašli i Kotaraš i Kočić, a za njima je krenuo Pranić, koji je prišao Kočiću i udario ga u glavu. Kočić je pao na zemlju, a Pranić je iskoristio priliku i uzeo mu novčanik.

Pranić je taksisti naredio da vozi dalje bez Kočića kojeg su ostavili pored puta. Kočića je tek ujutro našao mještanin sela Miljakovci Marinko Marjanović, koji je pozvao policiju i Hitnu pomoć. Kočić je prevezen u bolnicu u Prijedoru, a zbog težine povreda prebačen je u banjalučki Klinički centar – Univerzitetsku bolnicu gdje se oporavio.

Pranić je uhapšen, ali je poslije podizanja optužnice pobjegao u Hrvatsku. Uhapšen je nedavno na osnovu potjernice, a u banjalučkom Okružnom sudu je tvrdio da nije bježao.

Glas Srpske