U toplanama širom RS sezonu grijanja, koja je zvanično završena u nedjelju, ocjenjuju uspješnom, jer je protekla bez većih problema, a tople radijatore još neko vrijeme imaće građani Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Gradiške.

U banjalučkim “Eko toplanama” ističu da će stambene i poslovne prostore svojih potrošača grijati do subote.

– U narednim danima ćemo povremeno isporučivati toplotnu energiju, bez obzira na spoljne temperature i kraj sezone – rekla je portparol “Eko toplana” Vanja Štrbac.

Podsjetila je da je ovo preduzeće zagrijavanje grada počelo 1. februara, a prethodno je to je radila “Toplana” Banjaluka.

– Ovo je naša prva sezona grijanja, u kojoj smo osim testiranja postrojenja obavili i obiman posao na ispitivanju mreže. S obzirom na dotrajalost distributivnog sistema, pojavljivali su se kvarovi, ali su brzo otklonjeni – rekla je Štrbac.

Tople stanove građani Istočnog Sarajeva će imati sve do kraja aprila, jer je u ovom dijelu Srpske znatno hladnije.

– Jutarnje temperature posljednjih nekoliko dana su bile niske, zbog čega nastavljamo sa zagrijavanjem radijatora – rekli su u toplani u Istočnom Sarajevu.

Nada Brajić iz toplane u Gradišci je istakla da će grijanje puštati do¬k god to vremenske prilike budu nalagale.

– Nastavljamo da održavamo radijatore toplim dokle god je vani hladno, bez obzira na kraj sezone grijanja – rekla je Brajićeva.

Toplane u većini drugih lokalnih zajednica u RS su sezonu grijanja privele kraju.

Direktor “Gradske toplane” u Bijeljini Mladen Krasavac ističe da je grijanje u Semberiji završeno juče, naglasivši da će kotlove ponovo upaliti ukoliko bude potrebno. Dodaje da je ovo bila jedna od uspješnijih sezona, jer nije bilo kvarova na mreži, kao ni zastoja u isporuci energije. Međutim, glavobolju im zadaju neredovne neplatiše.

– Korisnici nam duguju 455.000 KM, od čega fizička lica 304.000 KM, a pravna 151.000 maraka. Apelujem na potrošače da izmire svoje obaveze da bismo mogli kvalitetno uraditi remont postrojenja – rekao je Krasavac.

Sezona grijanja je završena i u Zvorniku, a u preduzeću zaduženom za isporuku toplotne energije “Zvornik-stan” ističu da će kotlovnice vratiti u pogon ako bude potrebe.

– Sezonu grijanja smo po propisima završili u nedjelju uveče. Protekla je bez većih kvarova i zadovoljni smo – rekla je tehnički rukovodilac u ovom preduzeću Snežana Lalić.

Grijanje je u nedjelju završeno i u Prijedoru, a v.d. direktora “Toplane” Zoran Knežević kaže da je sezona bila uspješna.

On je najavio da već narednih dana počinje rekonstrukcija vrelovodne mreže u Rudničkoj ulici, a biće zamijenjen dio cjevovoda, nakon čega će biti obavljen redovan remont toplovodne mreže. Sa isporukom grijanja prestala je i dobojska toplana, iz koje pozivaju građane da do kraja aprila ne vrše remont internih instalacija.

– Do kraja ovog mjeseca građani treba da se suzdrže od zatvaranja instalacija, ispuštanja vode ili drugih radova, da bi, ukoliko dođe do zahlađenja u narednim danima, grijanje moglo biti nastavljeno – poručili su iz toplane u Doboju.

Radijatori su od juče hladni i u opštini Čelinac.

– U slučaju zahlađenja grijaćemo po potrebi – rekao je direktor toplane u Čelincu Nedeljko Babić.

On je dodao da je sezona protekla bez problema.

– Imali smo manje kvarove, ali to nije uticalo na kvalitet grijanja. Nije bilo problema ni sa nabavkom uglja, a procenat naplativosti je oko 83 odsto – rekao je Babić.

Remont

U toplanama ističu da su prema zakonu dužni da budu u pripravnosti do 1. maja, nakon čega će uslijedi redovni godišnji remont toplovodnih mreža i kotlovnica.

Dodaju da imaju dovoljno energenata, te da će u slučaju hladnih talasa i niskih temperatura odgovoriti potrebama i zahtjevima svojih korisnika.

Glas Srpske

Povezane vijesti

PRIZNANJE ZA PRIJEDORČANKU GORDANU VILU NA FESTIVA... U Beogradu su uručene nagrade 23. Internacionalnog festivala reportaže i medija INTERFER. U kategoriji društveno-odgovorne reportaže naša novinarka Go...
U PRIJEDORSKOM NASELJU URIJE KRUŠKA RODILA DRUGI P... Da nisu samo ljudi zbunjeni klimatskim promjenama, pokazala je i jedna kruška u prijedorskom naselju Urije. U dvorištu Zorana Petrića kruška je rodila...
TURISTIČKA ORGANIZACIJA GRADA PRIJEDORA NA SAJMU P... Pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske, Vlade Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i načelnika Kozarske Dubice od...
PRIJEDOR: U PROTEKLOJ GODINI SA ZAVODA ZA ZAPOŠLJA... Predizborna kampanja. Cirkulirajuća, isprazna obećanja. Prebacivanje krivice za loše stanje u zemlji podsjeća na igranje ping-pong lopticom. U moru ta...
REKONSTRUKCIJA PUTEVA U PRIJEDORU: TENDERSKA ČUDES... Za rekonstrukciju puteva u Prijedoru čeka se odluka Kancelarije za razmatranje žalbi BiH, kojoj svakako ne bi bio prvi put da bude na strani lokalnog ...
GRIJANJE-KADA, KAKVO I POŠTO: PRIJEDORČANI NAJZADO... Bliži se početak sezone grijanja, a s njim i nedoumice građana - hoće li početi na vrijeme, kakav će biti kvalitet i koliko će plaćati... U Banjalu...
IRB DOBILA ZELENO SVJETLO ZA PRODAJU RŽR “LJUBIJA”... Vlada Republike Srpske dala je saglasnost Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS za organizovanje posebne aukcije za prodaju akcija Rudnika željezne ru...
PLAKATIMA U PRIJEDORU MAME ZANATLIJE U EU Kolika je potražnja za zanatlijama za rad u EU, pokazuje i potez jedne slovenačke agencije za posredovanje radne snage, koja je plakatima oblijepila u...