U toplanama širom RS sezonu grijanja, koja je zvanično završena u nedjelju, ocjenjuju uspješnom, jer je protekla bez većih problema, a tople radijatore još neko vrijeme imaće građani Banjaluke, Istočnog Sarajeva i Gradiške.

U banjalučkim “Eko toplanama” ističu da će stambene i poslovne prostore svojih potrošača grijati do subote.

– U narednim danima ćemo povremeno isporučivati toplotnu energiju, bez obzira na spoljne temperature i kraj sezone – rekla je portparol “Eko toplana” Vanja Štrbac.

Podsjetila je da je ovo preduzeće zagrijavanje grada počelo 1. februara, a prethodno je to je radila “Toplana” Banjaluka.

– Ovo je naša prva sezona grijanja, u kojoj smo osim testiranja postrojenja obavili i obiman posao na ispitivanju mreže. S obzirom na dotrajalost distributivnog sistema, pojavljivali su se kvarovi, ali su brzo otklonjeni – rekla je Štrbac.

Tople stanove građani Istočnog Sarajeva će imati sve do kraja aprila, jer je u ovom dijelu Srpske znatno hladnije.

– Jutarnje temperature posljednjih nekoliko dana su bile niske, zbog čega nastavljamo sa zagrijavanjem radijatora – rekli su u toplani u Istočnom Sarajevu.

Nada Brajić iz toplane u Gradišci je istakla da će grijanje puštati do¬k god to vremenske prilike budu nalagale.

– Nastavljamo da održavamo radijatore toplim dokle god je vani hladno, bez obzira na kraj sezone grijanja – rekla je Brajićeva.

Toplane u većini drugih lokalnih zajednica u RS su sezonu grijanja privele kraju.

Direktor “Gradske toplane” u Bijeljini Mladen Krasavac ističe da je grijanje u Semberiji završeno juče, naglasivši da će kotlove ponovo upaliti ukoliko bude potrebno. Dodaje da je ovo bila jedna od uspješnijih sezona, jer nije bilo kvarova na mreži, kao ni zastoja u isporuci energije. Međutim, glavobolju im zadaju neredovne neplatiše.

– Korisnici nam duguju 455.000 KM, od čega fizička lica 304.000 KM, a pravna 151.000 maraka. Apelujem na potrošače da izmire svoje obaveze da bismo mogli kvalitetno uraditi remont postrojenja – rekao je Krasavac.

Sezona grijanja je završena i u Zvorniku, a u preduzeću zaduženom za isporuku toplotne energije “Zvornik-stan” ističu da će kotlovnice vratiti u pogon ako bude potrebe.

– Sezonu grijanja smo po propisima završili u nedjelju uveče. Protekla je bez većih kvarova i zadovoljni smo – rekla je tehnički rukovodilac u ovom preduzeću Snežana Lalić.

Grijanje je u nedjelju završeno i u Prijedoru, a v.d. direktora “Toplane” Zoran Knežević kaže da je sezona bila uspješna.

On je najavio da već narednih dana počinje rekonstrukcija vrelovodne mreže u Rudničkoj ulici, a biće zamijenjen dio cjevovoda, nakon čega će biti obavljen redovan remont toplovodne mreže. Sa isporukom grijanja prestala je i dobojska toplana, iz koje pozivaju građane da do kraja aprila ne vrše remont internih instalacija.

– Do kraja ovog mjeseca građani treba da se suzdrže od zatvaranja instalacija, ispuštanja vode ili drugih radova, da bi, ukoliko dođe do zahlađenja u narednim danima, grijanje moglo biti nastavljeno – poručili su iz toplane u Doboju.

Radijatori su od juče hladni i u opštini Čelinac.

– U slučaju zahlađenja grijaćemo po potrebi – rekao je direktor toplane u Čelincu Nedeljko Babić.

On je dodao da je sezona protekla bez problema.

– Imali smo manje kvarove, ali to nije uticalo na kvalitet grijanja. Nije bilo problema ni sa nabavkom uglja, a procenat naplativosti je oko 83 odsto – rekao je Babić.

Remont

U toplanama ističu da su prema zakonu dužni da budu u pripravnosti do 1. maja, nakon čega će uslijedi redovni godišnji remont toplovodnih mreža i kotlovnica.

Dodaju da imaju dovoljno energenata, te da će u slučaju hladnih talasa i niskih temperatura odgovoriti potrebama i zahtjevima svojih korisnika.

Glas Srpske

Povezane vijesti

BAČIĆ: NAPRAVLJEN KORAK BLIŽE KA IZGRADNJI SPOMENI... Nakon šest godina borbe napravljen je korak bliže ka izgradnji spomenika ubijenoj djeci Prijedora, rekao je za Faktor Fikret Bačić, predsjednik Udruže...
LJUBIJA: IZBJEGLICE KOJE MUKU MUČE SA DOTRAJALIM K... Srpske porodice, raseljene tokom proteklog rata, a smještene već više od dvije decenije u Ljubiji kod Prijedora, mole nadležne da im hitno pomognu u s...
ISTRAŽIVANJE U IZBORNOJ JEDINICI PRIJEDOR: DODIKU ... Preliminarno potpuno nezavisno istraživanje javnog mnjenja, rađeno krajem jula na uzorku od 3.209 ispitanika u Republici Srpskoj, pokazuje da u Izborn...
PRIJEDOR: ZAJEDNIČKOM AKCIJOM VODA STIGLA U DONJI ... U mjestu Donji Volar kod Prijedora ozvaničen je početak rada dijela vodovodnog sistema kojim je na gradsku mrežu priključeno dvadesetak domaćinstava ....
PRIJEDOR: NESAVJESNI GRAĐANI PRAVE DIVLJE DEPONIJE... Iako se uklanjaju, nesavjesni građani divlje deponije i dalje stvaraju. Na jednoj takvoj, u naselju Gomjenica, tokom noći spaljuju se stari pneumat...
POLICIJA UPOZORAVA GRAĐANE DA ZAŠTITE IMOVINU TOKO... Broj provalnih krađa u kuće i stanove povećava se ljeti tokom sezone godišnjih odmora. Na meti kriminalaca najčešće su domovi građani koji odlaze n...
REPUBLIKA SRPSKA DOBIJA 12 NOVIH NOTARA: DVIJE KAN... Ukupno 32 kanidata za notare ocjenjivana su, a 12 najbolje rangiranih predloženo je ministru pravde Republike Srpske Antonu Kasipoviću za imenovanje u...
ĐAKOVIĆ: PODRŠKA ZAJEDNIČKIM KANDIDATIMA – VIDEO... Milenko Đaković, predsjednik GO DNS-a Prijedor, izjavio je da koalicija SNSD-DNS-SP očekuje ubjedljivu pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima...