U organizaciji Planinarskog društva „Klekovača“, na planini Kozari organizovan je 20. planinarski pohod pod nazivom „Pozdrav proljeću“.

Ova tradicionalna manifestacija okupila je rekordan broj planinarskih društava iz svih krajeva bivše Јugoslavije.

Bez obzira na snijeg, više od hiljadu planinara iz svih krajeva bivše Јugoslavije, dobro uređenom stazom dugom 13 kilometara, od Rajkovića preko Kozaračkog kamena, stigli su do Mrakovice.

Uživajući u prirodnim ljepotama Kozare, “pozdravili“ su dolazak proljeća.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je da je ova manifestacija okupila sve generacije planinara i da je ujedno i svojevrsna promocija turističkih potencijala planine Kozare, Nacionalnog parka “Kozara” i grada Prijedora.

“Ono što smo uvijek željeli da nam Kozara bude prepuna ljudi, to se danas i obistinilo. Mi smo kao domaćini srećni, a vjerujem da će biti zadovoljni i svi naši gosti”, rekao je Đaković.

Gosti su oduševljeni ljepotama Kozare, istorijske legende, ali i gostoprimstvom domaćina.

Zbog toga ni ne čudi što je ovo jedan od najmasovnijih planinarskih pohoda na ovim prostorima.

Marko Sarić iz Planinarskog društva “Klekovača” Prijedor rekao je da je danas na Kozari zabilježen novi rekord jer su prisutni bili predstavnici 81 planinarskog društva iz BiH, Srbije, Hrvatske i Slovenije odnosno više od hiljadu ljubitelja planinarenja iz bivše Јugoslavije.

Nakon napornog uspona, planinari su se okrijepili uz tradicionalni pasulj i dogovorili da se iduće godine okupe na istom mjestu.

RTRS
Foto – Borislav Vidović