Da je kapanje postalo zaštitini brend svih Grmečlija i ljubitelja ove stare drevne igre pokazalo se to na mnogobrojnim druženjima održanim u četiri lokalne zajednice proteklih mjeseci.

Jedna od takvih manifestacija održana je u subotu uveče po prvi put u Ljubiji, nekadašnjem najvećem rudarskom gradu.

Na kapanju održanom u ovoj varošici nadmetale su se 23 ekipe koje su došle sa područja Novog Grada, Prijedora, Oštre Luke i Krupe na Uni.

A kakvo bi to kapanje bilo da nema pjesme, galame, pataka i urlika.

Upravo svega toga bilo je u ovoj ljubijskoj varošici uz odličnu atmosferu.

Kapanjem popraćenim pjesmom od davnina su se kratile duge zimske noći.

Povedoše pjesmu mladi momci, stihovi sa usana krenuše, o čemu drugom do o Grmeču, gori legendi.

Svojim glasom najveću pažnju privukli su momci iz lokalne zajednice Donji Petrovići kod Dubovika, a među njima glavnu riječ vodio je Đorđe Stupar sa kolegom Bojanom Niševićem, poznatim basom nove krajiške Grupe Krajina.

Na ovom druženju sve prisutne pozdravio je domaćin Mile Inđić koji se svima zahvalio na odzivu i zaželio fer i korektno nadmetanje.

U ime gradske uprave Prijedora prisutne je pozdravio Đorđe Jež koji je svima skrenuo pažnju da je ovo brend koji se mora njegovati i dizati na više nivoe jer je kapanje gnijezdo četiri lokalne zajednice na jednom mjestu.

Nakon 12-satnog nadmudrivanja, prvo mjesto pripalo je poznatoj ekipi „Koprivna“, dok su drugi bili iz ekipe „Napredak“, a treći „Grmečki Zmajevi“.

Organizatori su uz dogovor sa ekipama, proglasili Gorana Goronju iz Batkovaca kod Oštre Luke kao najboljeg kapača, ujedno i najmlađeg učesnika.

Ako se po jutru dan poznaje, kapanje u Ljubiji će postati tradicija, tako i treba.

Naredno druženje, ujedno i posljednje u ovoj sezoni zakazano je za subotu, 17.marta na poznatim Agića brdima nadomak Ćela kod Novog Grada.

Tekst i foto – Mladen Karan – www.prijedordanas.com