nezavisne-ilustracija-provjera-prosvjetaDa li prosvjetni radnici u osnovnim i srednjim školama u RS kvalitetno obavljaju svoj posao i koliko poznaju materiju koju prenose na učenike, biće poznato po završetku kontrole njihovog rada, koja je počela, a obavljaju je savjetnici Republičkog pedagoškog zavoda.

Monitoring se već uveliko sprovodi u više vaspitno-obrazovnih ustanova i time je Predrag Damjanović, direktor Zavoda, ispunio obećanje koje je “Nezavisnim” dao u avgustu, nakon što su u javnost procurile fotografije čiji je autor tvrdio da prikazuju kontrolne radove prijedorskih učenika koje je, uz niz pravopisnih grešaka, “prepravila” učiteljica.

Da fotografije koje su zgrozile javnost nisu izolovan slučaj, ubrzo su potvrdili i direktori pojedinih škola, koji su takođe priznali da su imali priliku da se uvjere da neki nastavnici i učitelji ne mogu da se pohvale poznavanjem pravopisa.

Koliko je takvih prosvjetnih radnika i gdje griješe dok prenose (ne)znanje na svoje učenike, trebalo bi da bude objelodanjeno po završetku provjera.

“Prošle sedmice su savjetnici bili na području Zvornika, Srebrenice i Bratunca, a naredne idu u Prijedor, Doboj i ostale lokalne zajednice. Dakle, kontrole su počele”, rekao je Damjanović.

Precizirao je da je ovim monitoringom obuhvaćen kompletan rad prosvjetnih radnika.

“Kontroliše se pripremanje, organizacija rada, a predviđeno je i prisustvo časovima i sve ostalo što je u našoj nadležnosti. Dakle, mnogo toga. A, poslije prisustva času, vodi se razgovor s nastavnicima”, kazao je Damjanović.

On ističe da savjetnici kroz prisustvo na času mogu da utvrde da li nastavnik ili učitelj vlada materijom ili to, pak, nije slučaj.

“Ovaj proces biće obavljan tokom cijele školske godine. Obuhvatiće i osnovne i srednje škole, a rezultati će biti poznati naknadno”, poručio je Damjanović.

Savjetnici su već posjetili Osnovnu školu “Sveti Sava” u Zvorniku, čiji direktor Radomir Petrović smatra da su ovakve provjere, koje traju nekoliko dana, opravdane.

“Savjetnici su bili i na nastavi, a provjera je trajala četiri dana. Izvještaj ćemo tek dobiti”, kazao je Petrović.

Stava je da je, iako su se prosvjetni radnici odškolovali za zanimanje kojim se bave, potrebno utvrditi kakvo je stanje i dati određene sugestije nastavnicima, ako je to neophodno.

“Oni će pisanim putem da obavijeste školu o rezultatima kontrole, koja je, po mom mišljenju, u svakom slučaju korisna”, ocijenio je Petrović.

Inače, još niko nije zvanično saopštio da li su autentične fotografije na kojima je prikazano navodno neznanje i nepismenost učiteljice u prijedorskoj područnoj školi “Branko Radičević” Petrovo, a koje su izazvale ogorčenje roditelja.

Ipak, rukovodstvo te škole, nakon što su se sporne fotografije pojavile na internetu, oglasilo se u pojedinim medijima riječima da je učiteljici “sve ovo napakovano, zato što neko drugi želi da se njoj da otkaz”.

Međutim, roditelji učenika prijedorske Osnovne škole “Branko Radičević” su, kako je ranije objavljeno, izjavili da žele da im djecu “uči stručno lice, a ne neko ko je tako nepismen”.

Nezavisne novine