sud-memorandum-obnova (1)Za obnovu i dogradnju zgrade Osnovnog suda u Prijedoru Vlada Kraljevine Norveške obezbijedila je milion i po maraka.

Memorandum o razumijevanju o realizaciji ovog projekta u Prijedoru su danas poptisali predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Milan Tegeltija, ambasador Norveške u BiH Ane Vibeke Lilo, ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković i predsjednik Osnovnog suda u Prijedoru Duško Miloica.

Ministar pravde Republike Srpske Gorana Zlatković rekla je da ovaj projekat nije važan samo za lokalnu zajednicu već i za Republiku Srpsku jer će stvriti bolje uslove za rad i dovesti do bržeg i efikasnijeg pravosuđa.

“Vlada Republike Srpske je podržala ovaj projekat i ovo je jedan u nizu projekata koje je norveška vlada podržala u Republici Srpskoj i BiH”, kazala je Zlatković novinarima u Prijedoru.

sud-memorandum-obnova (4)Ambasador Norveške u BiH Ane Vibeke Lilo rekla je da je norveška vlada drugi najveći bilateralni donator u pravosuđu BiH od uspostave VSTS 2004. godine.

“Učestvovali smo s više od 12,5 miliona evra od tada do danas s ciljem poboljšanja efikasnosti, transparentnosti i odgovornosti sudova”, navela je Lilo.

Predsjednik VSTS BiH Milan Tegeltija rekao je da Osnovni sud u Prijedoru predstavlja jedan od ciljnih sudova u projektu unapređenja efikasnosti sudova.

“VSTS je snažno opredijeljen da izvrši sve što je potrebno s ciljem unapređenja rada institucija i ovo je važan korak i za građane Prijedora i za pravsuđe u Prijedoru, a onda i u Republici Srpskoj i BiH s ciljem ostvarivanja najboljih mogućih rezultata”, kazao je Tegeltija.

sud-memorandum-obnova (3)Predsjednik Osnovnog suda u Prijedoru Duško Miloica rekao je da je zgrada ovog suda izgrađena šezdesetih godina i da do sada nije bilo velikih ulaganja, te da odavno ne odgovara potrebama, da je apsolutno neuslovna i da je nedostojna vođenja postupaka.

“Sa 16 sudija na više od 150.000 stanovnika pretpostavljamo da će nam biti imenovani dodatne sudije. Uz to i uz uslove koje očekujemo od ovog projekta, građani Prijedora, Oštre Luke i Kozarske Dubice će ustavom i zakonom zagarantovana prava dobiti sigurno u razumnom roku”, kazao je Miloica.

Radovi počinju idućeg mjeseca, a rok za završetak radova je šest mjeseci. Za vrijeme izvođenja radova pravobranilaštvo će biti izmješteno u zgradu rudničke direkcije, a tužilaštvo i jedan broj sudija u zgradu pošte.

Tekst – SRNA
Foto – Aleksandar Drakulić
sud-memorandum-obnova (2)