srna-djokic-rjesenjaMinistar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić uručio je danas u Prijedoru 234 rješenja o dodjeli bespovratnih novčanih sredstava za završetak gradnje njihovih stambenih jedinica za porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide od prve do četvrte kategorije, čija je vrijednost 1.728.000 KM.

“Imajući u vidu da smo od 2008. do 2014. izgradili 90 stanova, prije toga smo oko 190 porodica stambeno zbrinjavali nepovratnim novčanim sredstvima, sa ovim sredstvima i planiranom izgradnjom još 40 stanova u ovom gradu mi rješavamo stambena pitanja ovih kategorija koji se nalaze na listi posebnog Programa stambenog zbrinjavanja iz 2008”, rekao je Đokić.

On je dodao da mu je drago što je bio ministar u Vladi koja je uspjela da u ovoj godini završi ovaj program kojim je zbrinuto ukupno 5.606 porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od prve do četvrte kategorije u Republici Srpskoj.

“Drago mi je da bilo razumijevanja Vlade u protekle četiri godine da ovaj program dovedemo do kraja, kao najhumaniji program koga je poslije rata provela vlast Republike Srpske”, istakao je Đokić.

On je dodao da je ukupno Program stambenog zbrinjavanja sadržavao obaveze Republike od oko 100 miliona KM do sada, a da se u ovom trenutku gradi oko 570 stanova koji će se uredno plaćati. Kada se plate sve ove nepovratne novčane pomoći to će biti ukupno 107 miliona KM.

Predsjednik Udruženja porodica poginulih boraca Zdravka Karlica je istakla da su svi svjesni koliko je trebalo uložiti napora da se realizuje ovaj program i pomogne kategorijama koje su najviše dale u proteklom ratu.

“Oni su zajedno uz borce dali najveći doprinos onome šo sada imamo, a to je Republika Srpska. Niko nema pravo da se igra životima ovih kategorija ni juče ni danas niti sutra”, rekla je Karlica.

Ona je dodala da se ove kategorije moraju u prioritetu rješavati u svim segmentima života.

SRNA