Iz “Vodovoda Prijedor” pozvali su građane da zaštite vodomjere od smrzavanja zbog najavljenih niskih temperatura.

Osim toga što podsjećaju građane i zajednice etažnih vlasnika na moguću štetu, upozoravaju ih i da troškove popravke instalacija i zamjene vodomjera snose upravo potrošači.

Iz prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ kažu da je apel “Vodovoda” koristan i da je na vrijeme upućen.

– Postoje potrošači koji su na neki način nesavjesni i ne ponašaju se domaćinski prema instalacijama koje su u njihovom dvorištu. Ima vjerovatno i onih koji ne priđu šahtu da provjere je li sve u redu i da li negdje curi voda – kaže Murisa Marić, predsjednica „Dona“.

Vjeruje da bi najava ovog preduzeća da će potrošači sami snositi troškove popravke u slučaju smrzavanja, trebalo da podstakne sve potrošače da se odgovornije ponašaju.

– Mislim da oni tako žele da „uplaše“ potrošače, jer znamo da plaćaju troškove popravke instalacija i svega ostalog što je iza sata, dok troškove zamjene i popravke vodomjera snosi „Vodovod“ – objašnjava ona.

Dodaje da se zamjena vodomjera i njihova popravka plaća novcem koji potrošači uplaćuju za održavanje mjernog mjesta.

– Mjesečno svaki potrošač plaća 2,34 KM za održavanje mjernog mesta i mislim da bi to trebalo da bude dovoljno za zamjenu vodomjera – ističe Marićeva.

Navodi da svi potrošači koji budu imali kvarove na vodomjerima i instalacijama treba da upute pismeni prigovor „Vodovodu“ za rješavanje pritužbi potrošača.

– Komisija preduzeća bi trebalo da razmotri situaciju, jer ima starijih ljudi koji sami žive i ne mogu da zaštite vodomjer i njih treba odvojiti od onih koji se ne ponašaju domaćinski – kaže ona.

Iz prijedorskog “Vodovoda” kažu da u vrijeme niskih temperatura imaju velike finansijske troškove zbog potrošača koji ne zaštite vodomjere.

– Prošle zime smo zamijenili oko 120 vodomjera koji su se pokvarili zbog smrzavanja i niskih temperatura. Zato sada upozoravamo potrošače da će oni to platiti, jer prema odluci grada Prijedora imaju obavezu da zaštite vodomjere od smrzavanja – objašnjava Vlado Reljić, direktor “Vodovoda”.

Dodaje da popravka jednog vodomjera košta oko 35 KM, te da je ovo preduzeće lani za tu namjenu izdvojio nekoliko hiljada maraka.

– Tokom cijele prošle godine ukupno smo zamijenili oko 2.500 vodomera, i inače to plaćamo novcem koji potrošači uplaćuju za održavanje mjernog mjesta – kaže on.

Navodi da će “Vodovod” tim prihodom svakih pet godina mijenjati vodomere svim potrošačima, ali da će uslove za početak tog posla ostvariti tek za dvije godine.

Utopljavanjem protiv minusa

Iz “Vodovoda” kažu da cijevi i vodomjeri najčešće smrzavaju na mjestima gde su instalacije najpliće zakopane, kao i u zidovima objekata koji se ne griju.

– Vodomjer je potrebno obložiti odgovarajućim termo-izolacionim materijalom, kao što su stiropor, staklena vuna, stare krpare i kartoni – objašnjavaju u ovom preduzeću.

EuroBlic