pressrs-crkva brvnara rakeliciNi komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH nema novca za obnovu 158 godina stare pravoslavne crkve brvnare u Rakelićima kod Prijedora koja uveliko prokišnjava iako je pod zaštitom države.

Naime, nakon nedavnog pisanja Pressa o propadanju ovog vek i po starog hrama, iz komisije poručuju da je na osnovu njihove odluke zapravo Vlada Republike Srpske dužna da osigura pravne, naučne, tehničke, administrativne i finansijske mere za zaštitu i prezentaciju ovog nacionalnog spomenika.

-Nažalost, ne raspolažemo sredstvima za zaštitu spomenika. Ipak, ono što možemo da uradimo jeste da u skladu sa svojim ovlaštenjima proisteklim iz pravilnika o aktivnostima komisije u vezi sa međunarodnom saradnjom, a koji je donelo Predsedništvo BiH, kandidujemo za dobijanje sredstava iz fondova međunarodnih institucija i ambasada akreditovanih u BiH, što smo uradili u nekoliko navrata – kažu u komisiji i potvrđuju da je brvnara u Rakelićima upisana na Privremenu listu nacionalnih spomenika BiH pod rednim brojem 473.

-Sva dobra na ovoj listi smatraju se nacionalnim somenikom i uživaju zaštitu propisanu Zakonom o sprovođenju odluka komisije uspostavljenih prema aneksu 8 Dejtonskog mirovnog sporazuma – ističu u ovoj ustanovi koja će prema svom pravilniku o radu, pristupiti provođenju postupka za donošenje konačne odluke za proglašenje ovog dobra nacionalnim spomenikom.

-Saradnja sa Republičkim zavodom za zaštitu kulturno-istoriskog i prirodnog nasleđa RS je vrlo skromna. Komisija je u više navrata pokušala da uspostavi saradnju u implementaciji projekata zaštite, ali spremnosti Ministarstva prosvete RS i zavoda nije bilo pod izgovorom da na taj način komisija izlazi iz svog mandata. Najbolji primer je nepostojanje volje zavoda na realizaciji projekta restauracije mosta na Žepi gde je komisija dobila sredstva za njegovu preventivnu konzervaciju i gde ne postoji spremnost RS na saradnju – kažu u komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Podsećamo, grupa meštana Rakelića ranije je navela da je propadanje ove crkve posvećene Vaznesenju Gospodnjem primer nebrige društva prema starim svetinjama.

Press RS