Nakupljanje vode na prijedorskim saobraćajnicama zbog loših odvoda ugrožava bezbjednost vozača i pešaka, istakli su službenici Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja na sednici Foruma za bezbjednost grada.

Navode da je nakupljanje vode uzrok otežanog saobraćaja u vrijeme kada padaju kiša ili snijeg.

– Odvodi na uličnoj mreži su djelimično ili potpuno začepljeni, te se veće količine vode zadržavaju na kolovozu što u velikoj mjeri otežava kretanje vozila i pješaka. Takođe, na mjestima gde se zadržava voda, prilikom pada temperature, stvara se poledica, što u velikoj mjeri može dovesti do nastanka saobraćajnih nezgoda – upozorio je Miloš Kovačević, predstavnik Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Prijedor.

Navodi da je ovaj problem izražen u ulicama Akademika Jovana Raškovića, Majora Milana Tepića, Vožda Karađorđa, Kozarskoj, Srpskih velikana, Milana Vrhovca, Vojvode Stepe Stepanovića i Slavka Rodića.

Iz gradskog Odjeljenja za komunalne poslove objašnjavaju da na području Prijedora ima preko 600 slivnika za oborinske vode na onim mjestima gdje postoje i trotoari ili ivičnjaci.

Šef Odjeljenja za komunalne poslove Milorad Vujmilović kaže da je održavanje slivnika i čišćenje taloga posao preduzeća „Komunalne usluge”.

– U praksi se, kroz mjesečne aktivnosti, svi slivnici bar jednom godišnje očiste. Jedan broj se proštopava upotrebom specijalnog vozila, a neki slivnici se čiste i dva i više puta godišnje, zavisno od lokacije i vrste saobraćajnice – uvjerava Vujmilović.

Dodaje da je u nekim od navedenih ulica problem već uklonjen izgradnjom novih ili prespajanjem slivnika, te da će se na nekim mjestima rešiti u ovoj godini tokom rekonstrukcije kolovoza. Ipak, kaže da u pojedinim ulicama treba izgraditi odvode.

– Ulica Milana Vrhovca nema izgrađenu kanalizaciju za oborinske vode, iako je u proteklom periodu u ovoj ulici izgrađen trotoar sa desne strane ulice. Problem zahtijeva izgradnju kanalizacije sa dovoljnim brojem slivnika, a što će se imati u vidu, ukoliko se ulica nađe u programu za rekonstrukciju – objašnjava Vujmilović.

Kaže, da Ulica Vojvode Stepe Stepanovića ima izgrađenu oborinsku kanalizaciju i dovoljan broj slivnika na dijelu ulice od mosta na rijeci Sani do raskrsnice sa Sarajevskom ulicom.

– U ovoj ulici je izgrađen je trotoar samo sa lijeve strane ulice, gdje se i nalaze slivnici, koji su u najvećem broju neispravni. Pri realizaciji Programa zajedničke komunalne potrošnje za 2018. godinu, ovaj problem će biti otklonjen – tvrdi on.

Mještani traže policajca

Forumu za bezbjednost građana zajednice grada obratio se Savjet mjesne zajednice Gomjenica. Ističu da je zbog brze vožnje u ovom naselju, a nakon uklanjanja ležećeg policajca, posljednjih par godina pet osoba poginulo.

Iz Foruma su ocijenili da je potrebno češće prisustvo policijskih službenika u Gomjenici, dok se ne ostvare uslovi za postavljanje radara i traka za upozorenje.

EuroBlic