Grad Prijedor značajno pomaže oblast privrede a otvaranje adaptiranih kancelarija novog Biznis inkubacionog centra, stvoriće povoljne uslove za smještaj preduzeća iz oblasti kreativne industrije.

Proteklih deset godina Fondacija za razvoj “Prijedor” kreditirala je, uz povoljne uslove, 145 privrednih subjekata i plasirala više od osam miliona maraka kreditnih sredstava, uz garanciju Grada Prijedora.

Prošle godine kreditirano je 12 lokalnih preduzeća.

– Ono što je jako bitno i po čemu je Fondacija jedinstvena ne samo u Republici Srpskoj, nego i u BiH, sa stanovišta lokalnih zajednica, jeste da Grad Prijedor garantuje 50 odsto iznosa kredita. Pored toga, Grad je i u budžetu predvidio sredstva za subvencioniranje kamate na kredite, tako da su privredni subjekti imali kredite po jedan odsto kamate, pojasnila je Zinajda Hošić, šef gradskog Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem.

Adaptirani su i kancelarijski prostori u prijedorskom novom Biznis inkubacionom centru, u kojem bi trebalo da bude smješteno desetak preduzeća, koja se bave video i audio produkcijom, arhitekturom, izradom softvera i aplikacija i promotivnih materijala.

U poslovnim prostorima, koji će se izdavati po povoljnim uslovima, biće smještene tri grupe korisnika.

– Oni koji pokreću djelatnost, oni koji već imaju djelatnost i žele da ovdje prebace svoje poslovanje i imamo treću grupu poslovnih subjekata koji ne potpadaju ni pod jenu mjeru podsticaja, kaže Boris Srdić iz Agencije za ekonomski razvoj Grada Prijedora “PREDA”.

Otvaranje Biznis inkubacionog centra predviđeno je nakon smještaja preduzeća.

RTRS