U organizaciji Gradske uprave, u Prijedoru je održan sastanak članova Partnerstva za razvoj grada.

Predstavljen je Izvještaj o ostvarenju godišnjeg plana provođenja Integralne strategije razvoja grada Prijedora od 2014. do 2024. godine za 2016. godinu.

Planom je predviđena realizacija 73 projekta, vrijedna oko 37 miliona maraka.

Zaključeno je da je ostvaren visok procenat realizacije planiranih projekata i da njihova ukupna vrijednost iznosi oko 12 miliona maraka.

U ekonomskom sektoru realizovano je 26 projekata, u društvenom 18, a u oblasti zaštite životne sredine devet projekata.

Cilj svih projekata je poboljšanje kvaliteta života i povećanje broja zaposlenih.

– Akcenat u prethodnom periodu je bio na obrazovnom sektoru gdje je ogroman iznos sredstava uložen u praktičnu nastavu. Naravno, osnovni neki cilj je da se napravi veza između sektora obrazovanja i potreba na tržištu rada. To se naravno usko prepliće i sa ekonomskim sektorom u smislu nabavke opreme za poslovne subjekte – istakao je Boris Srdić, Agencija za ekonomski razvoj Grada Prijedora “PREDA”.

Radilo se na unapređenju poslovnog okruženja, jačanju lokalnih preduzeća, povećanju broja poljoprivrednih gazdinstava, vršila se rekonstrukcija objekata iz oblasti infrastrukture, obrazovanja, kulture, zdravstva i socijalne zaštite. Međutim, realizacija strategije ima i prepreka.

– Ono što nam se pojavljuje kao problem, pošto je procjena da će se relativno brzo popuniti industrijska zona u “Celpaku”, predviđene četiri industrijske zone koje su pred nam za popunjavanje, imamo situaciju da nažalost imovinski odnosi nisu razrijšeni – poručio je Milenko Đaković, gradonačelnik Prijedora.

Partnerstvo za razvoj grada Prijedora ima 122 člana, čiji je zadatak praćenje provođenja projekata u okviru Strategije razvoja grada do 2024. godine.

RTRS